ΤΟ ΟΝΟΜΑ: FLANEUR
Πριν αναζητήσω το όνομα της φετινής έκθεσης, στο μικρό Ερμουπολίτικο ΘΕΑΤΡΙΚΟ μουσείο της Κυβέλης, αναζήτησα όνομα για σένα, επισκέπτη. Το διάλεξα να ταιριάζει μ’ αυτό που θα δεις – φλανέρ – flâneur – ο περιπλανώμενος και πλανεμένος, που αναζητεί εικόνες μέσα στη σχόλη. Θα δεις πρώτα, γύρω σου, εικόνες, που ένας άλλος flâneur, πριν από σένα, αιχμαλώτισε με το φακό του.
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΣΙΑΔΗΣ (1911 – 1993) ΣΕ ΔΕΚΑ ΒΙΤΡΙΝΕΣ
Στολισμένες στις φωτογραφίες, οι πέντε πρώτες θυμούνται το Ελληνικό θέατρο. Συναντήθηκαν ο Μιχάλης Κακογιάννης με τον Μίκη Θεοδωράκη. Συστήθηκαν ο Μάνος Χατζιδάκις με τον Νίκο Γκάτσο και τον Νίκο Κούνδουρο. Αντάμωσαν και λικνίστηκαν η Ραλλού Μάνου και το Καταραμένο Φίδι. Ο Μόραλης, ο Τσαρούχης, ο Κάρολος Κουν, η Μελίνα, ο Δημήτρης Μυράτ.
Μετά, δύο βιτρίνες για το Νεώριο της Ερμούπολης, μας έδωσε τον τίτλο της έκθεσης που βλέπεις: Θέατρο του Αφρού / Floating Theatre. Αυτή η πόλη αποκαλύπτεται, ολόγυμνη και ζώσα, ελεύθερη απ’ τις νεκρές χρονολογίες.
Άλλες δύο βιτρίνες για το Θέατρο της Επιδαύρου, στη μια μυρμηγκιάζει το πλήθος, στην άλλη άδειες κερκίδες. Η Κατίνα Παξινού καπνίζει.
Τέλος, Οι Δυο Μάγοι, που φυσούν το γυαλί σαν ήρωες του Σάμιουελ Μπέκετ.
Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ, FLANEUR ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟΣ ΜΗΤΣΟΣ ΜΥΡΑΤ
Κλείσαμε στις βιτρίνες αντικείμενα από τουρνέ της Κυβέλης και του Μήτσου Μυράτ στον Ελληνισμό της Διασποράς. Συντροφιά τους η Αυτογραφία του Μήτσου Μυράτ, πρώτη αυτοβιογραφία Έλληνος ηθοποιού, σε νέα σχολιασμένη έκδοση των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, που επιμελήθηκε ο Καθηγητής Ανδρέας Δημητριάδης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Την Τρίτη 22 Αυγούστου 2017 και ώρα 20:00 θα γίνει η παρουσίαση της Αυτοβιογραφίας του Μήτσου Μυράτ “Η ζωή μου”, όπου θα διαβαστούν αποσπάσματα από τον Καθηγητή Ανδρέα Δημητριάδη. Στην προσωπική αφήγηση του Μυράτ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η άφιξη του θιάσου του Κ. Χριστομάνου στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου το 1904, με πρωταγωνιστές τον Μυράτ και την Κυβέλη στα πρώτα τους βήματα.
Και κλείνουμε:
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ, FLANEUR ARTHUR RIMBAUD ΣΤΗ ΣΥΡΟ
Αυτός έφτιαξε τη λέξη/ρήμα robinsonner (!), βαφτίζοντάς την από ένα όνομα: Ροβινσώνας Κρούσος. Αυτός δα κι’ αν ήταν flâneur (στο θέατρο, αυτό το αναπάντεχο το λεν κουπέ).
Έκθεση 2017 – Floating Theatre, συντελεστές: George Vafias – Αρχιτέκτων-Σκηνογράφος, Ελένη Κοζάου – Μουσειολόγος, Μαίρη Καπή – Θεατρολόγος, Φωτογραφίες – Ελένη Κοζάου.
Ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο Μπενάκη που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε τις φωτογραφίες από το αρχείο του Δημήτρη Χαρισιάδη.
Βαλεντίνη Ποταμιάνου,
Σύρος, Καλοκαίρι 2017
Πηγή: https://kyveli.eu/