Ο Γαστρονόμος Σεπτεμβρίου μαγειρεύει για τις πιο ωραίες Κυριακές μας!
Δεινός καραβομαραγκός, αλλά και αφηγητής με ταλέντο, ο Μαυρίκος, ο «καπετάνιος» του ταρσανά της Σύρου, θυμάται ότι «η δουλειά τα παλιά τα χρόνια ήταν από ήλιο σε ήλιο. Το καλοκαίρι οι μέρες μεγαλύτερες, το μεροκάματο ήθελε πιο πολύ κόπο. Οι εργάτες σταματούσαν βαπορίσιες ώρες. Στις 10 για καφέ και κολατσιό, 12 με 1 στάση για φαγητό, στις 3 πάλι για καφέ. Στο δεκατιανό τους, μαζί με τον καφέ είχαν ψωμί και μια φαγιάντζα με ελιές και κρεμμύδια, καθώς και δροσερό βρόχινο νερό μέσα σε πήλινα αλειφωτά». Σπάνια κάποιοι εργάτες έφερναν μαζί τους κάνα κατσικίσιο τυράκι, μυζήθρα, ντοματούλες το καλοκαίρι, λαχανίδες μαραμένες με χοντρό αλάτι και ξίδι τον χειμώνα. Λαχανόρυζα και μελιτζανόρυζα, ακόμα πιο σπάνια, στρώνονταν επάνω σε ένα μεγάλο μαδέρι-αυτοσχέδιο πάγκο. Τα μοιράζονταν όλοι.
«Την περιοχή την έλεγαν Γαϊδουριέρικα, γιατί εκεί πάρκαραν τα γαϊδούρια τους οι ντόπιοι για να πάνε στο παζάρι που ήταν απέναντι από τον Ταρσανά. Ύστερα έπιναν στον καφενέ του Ταρσανά έναν καφέ, ένα ούζο, κονιάκ και μπίρες. Το καφενείο, ανάμεσα στα παλιά ξύλινα σκαριά, το είχε πρώτα ο Ράφος μαζί με τη γυναίκα και την πεθερά του…»
Απόσπασμα από το σπαρταριστό κείμενο της Νικολέττας Μακρυωνίτου για τη «γαστρονομία» του ταρσανά της Σύρου, του αρχαιότερου στην Ελλάδα. Με αυτή καταπιάνονται γνωστοί μάγειρες και εστιάτορες του νησιού, αναβιώνοντας και φρεσκάροντας συνταγές του παρελθόντος.
Πρωτότυπα γιουβέτσια για τα οικογενειακά τραπέζια, με κρεατικά, λαχανικά, ακόμα και σκορπίνες! Ακόμα, ενθύμιον ναυτικόν Σύρου με μεζέδες-έκπληξη, λιχουδιές με ντομάτα και απίθανα γλυκά με μήλα.
Στο αφιέρωμα της Σύρου συμμετέχουν οι: Αλέξανδρος Καρακατσάνης (San Michali Food&Culture), Κωνσταντίνος Μπουγιούρης (Ηλιοβασιλεμα), Δημήτρης Πλυτάς (Περί τίνος), Νάσος Καρανικόλας & Αντώνης Δούκας (Ελληνικόν – Ελληνικό Καφενείο), Λίνα Φουρνιστάκη (Αλλού Γυαλού, ONO concept Syros), Λεονάρδος Ρούσσος (Ο Λιλης), Γιάννης Ζυγομαλάς.
Την Κυριακή 13/9/2020 με την Καθημερινή.
Περισσότερα στο https://bit.ly/3hapENZ
Η ομάδα του Γαστρονόμου
Αρχισυντάκτης: Άγγελος Ρέντουλας
Υπεύθυνη Ύλης: Μαρία Βασιλοπούλου
Συντακτική ομάδα Νένα Δημητρίου, Βιβή Κωνσταντινίδου, Νικολέτα Μακρυωνίτου, Άρης Σκλαβενίτης, Χριστίνα Τζιάλλα, Μαρία Χαψούλα
Creative Art Director: Βαγγέλης Καρατζάς
Art Director: Ακριβή Κάκκαβα
Photo Editor: Νάσια Διαμαντίδη
Εικονογραφήσεις: Ακριβή Κάκκαβα, Βαγγέλης Καρατζάς, Σωτήρης Μαργέλος
Μαγειρεύουν οι Νένα Ισμυρνόγλου, Δημήτρης Κοντόπουλος, Αστέριος Κουστούδης, Χριστόφορος Πέσκιας, Νίκος Ρούσσος, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, Νίκη Χρυσανθίδου
Ζαχαροπλαστείο: Στέλιος Παρλιάρος – Γλυκές Αλχημείες
Γράφουν οι: Λίνα Γιάνναρου, Αλέξανδρος Γκουσιάρης, Μοναχός Επιφάνιος, Εύα Μαθιουδάκη, Βασίλης Μασσέλος, Αναστασία Λαμπρία, Μερόπη Παπαδοπούλου, Δημήτρης Ρουσουνέλος
Φωτογραφίζουν: Alex Antoniadis, Κατερίνα Αυγερινού, Dimitris Vlaikos, Theodosis georgiadis food photography, Χριστίνα Γεωργιάδου, Angelos Giotopoulos, Foodimage, Άλκης Καλούδης, Μανώλης Καραμανώλης, Σοφία Παπαστράτη