Αυτό το καλοκαίρι, από την 1η Ιουνίου, το National Geographic θα παρουσιάσει στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ μια εντυπωσιακή έκθεση αφιερωμένη στον ελληνικό πολιτισμό.
Ο τίτλος είναι: «Ένα ταξίδι 5.000 χρόνων στην ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, από τον Αγαμέμνονα μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο». Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περισσότεροι από 500 θησαυροί ανεκτίμητης αξίας, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν βγει ποτέ από τα ελληνικά σύνορα.
Το μουσείο της Ουάσιγκτον είναι το μοναδικό της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ που θα φιλοξενήσει τις συλλογές και οι διοργανωτές περιμένουν επισκέπτες από τη Νέα Υόρκη και το Ρίτσμοντ, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη έρευνα για τον ελληνικό πολιτισμό εδώ και πολλά χρόνια.
Η έκθεση «Οι Έλληνες», αφηγείται τη μοναδική ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου και στις προθήκες του μουσείου θα εκτεθούν συλλογές από 22 εθνικά μουσεία στην Ελλάδα.
Ο επισκέπτης θα γνωρίσει την προέλευση της ελληνικής γραφής και της τέχνης από τον Κυκλαδικό και τον Μινωικό πολιτισμό του Αιγαίου, τους άρχοντες και τους ιερείς των Μυκηνών, τους πολεμιστές της Σπάρτης, τους ήρωες, τους αθλητές και τους φιλοσόφους της κλασικής Ελλάδα.
Θα μάθει επίσης για τον Αλέξανδρο, τον βασιλιά που εξάπλωσε τον ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας τον πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε.
Η έκθεση εστιάζει σε σημαντικές ιστορικές περιόδους και γεγονότα τα οποία οδήγησαν στη γέννηση της δυτικής δημοκρατίας, τη σύγχρονη τέχνη, την επιστήμη, την ιατρική, το θέατρο και τον αθλητισμό.
Εκτός από την έκθεση, το National Geographic δημιούργησε μια τρίωρη σειρά με τίτλο «Οι Ελληνες», η οποία θα μεταδίδεται από τις 21 Ιουνίου 2016 στο PBS.
«Αυτή η έκθεση δεν είναι απλώς άλλη μια απλή έκθεση Ιστορίας για τους αρχαίους Έλληνες» δήλωσε ο William Πάρκινσον, ανθρωπολόγος και συνεργάτης επιμελητής της έκθεσης.
«Προοίμιο: Ο άνθρωπος στο προϊστορικό Αιγαίο» τιτλοφορείται η πρώτη ενότητα, που επικεντρώνεται σε έργα από τη νεολιθική εποχή στον ελλαδικό χώρο, την παρουσία των Κυκλαδιτών εμπόρων και ναυτικών με ταφικά ευρήματα από την Αμοργό, τη Νάξο και την Πάρο, αλλά και από τον κόσμο των Μινωιτών, που θα αναδείξουν χάλκινα και πήλινα ειδώλια, καραμαϊκά αγγεία, πινακίδες γραμμικής γραφής Α, κ.α.
Αλλά και ο μυκηναϊκός κόσμος δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια έκθεση. «Ο Αγαμέμνων και ο κόσμος των Μυκηναίων», όπως ονομάζεται η δεύτερη ενότητα, επικεντρώνεται όχι μόνο στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν αρχικά με τον μινωικό πολιτισμό, αλλά και στους βασιλικούς λακκοειδείς τάφους των Μυκηνών του 16ου π.Χ. αιώνα, καθώς και στα διοικητικά, οικονομικά και θρησκευτικά κέντρα που αναπτύχθηκαν την περίοδο αυτή στην κυρίως Ελλάδα.
Η ενότητα «Ήρωες και αριστοκράτες» διηγείται κάποια από τα γεγονότα που οδήγησαν στη μετάβαση από το ανάκτορο στην «πόλη- κράτος», στις μετακινήσεις ελληνικών φύλων, στην ίδρυση αποικιών και νέων οικονομικών κέντρων.
Οι επόμενες ενότητες «Αθλητές και Ολυμπιακοί Αγώνες» ή «Κούροι και Κόραι» μιλούν από μόνες τους ως προς τη θεματολογία που αναπτύσσουν, το ίδιο και η έκτη ενότητα «Λεωνίδας, ο βασιλιάς της Σπάρτης», όπου περίοπτη θέση θα έχει το γλυπτό του οπλίτη «Λεωνίδα» (480-470 π.Χ.) από το Μουσείο της Σπάρτης.
Στους Αθηναίους είναι αφιερωμένες οι δύο επόμενες ενότητες («Αθηναίοι και Δημοκρατία» και «Οι Αθηναίοι και τα επιτεύγματά τους»), όπου η δομή της αθηναϊκής δημοκρατίας τεκμηριώνεται από επιγραφές, ανάγλυφα, όστρακα οστρακισμού, δικαστικές ψήφους, νομίσματα και προπλάσματα.
Οι ενότητες 8 και 9 δίνουν έμφαση στη Μακεδονία. Έργα πλαστικής, ζωγραφικής, κοροπλαστικής, κοσμηματοτεχνίας και τορευτικής από τα αρχαιολογικά μουσεία της Θεσσαλονίκης, Αιγών και Πέλλας, αργυρά σκεύη από τον τάφο του Φιλίππου Β΄, χρυσά στεφάνια από τις Αιγές, το χρυσό μετάλλιο της Ολυμπιάδος και άλλα σημαντικά ευρήματα πλαισιώνουν την πολύ σημαντική ενότητα «Φίλιπππος Β΄ και Μέγας Αλέξανδρος».
Τέλος, η νέα εποχή των διαδόχων του Μεγάλου Αλέξανδρου θα παρουσιαστεί στην τελευταία ενότητα «Αυγή ενός νέου κόσμου», όπου θα εκτεθούν ελληνιστικά ειδώλια από τα αρχαιολογικά Μουσεία της Πέλλας και της Βέροιας.
Δείτε το τρέιλερ
Πως πραγματοποιήθηκε η μεταφορά τους
Πηγές:
– www.nationalgeographic.com (μετάφραση “Μηχανή του Χρόνου“)
– www.ellines.com