Online περιήγηση στην εμβληματική έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία – 5000 χρόνια πριν» που διοργάνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 2016 υπό την επιμέλεια του Διευθυντή του, Καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη, έχουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οι επισκέπτες του cycladic.gr.
Καθώς έως σήμερα δεν υπάρχουν τεκμήρια γραφής της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, η έκθεση επιχείρησε να «αναγνώσει» με απλό και εύληπτο τρόπο τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 έως 2000 π.Χ.), τις ασχολίες των κατοίκων, το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, τις πίστεις και τις δοξασίες τους, μέσα από τα δημιουργήματα του ίδιου του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού.
Η έκθεση διοργανώθηκε (από 8/12/2016 έως 9/4/2017) από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε σύμπραξη με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και περιελάμβανε 191 αρχαία αντικείμενα: από τη συλλογή του ίδιου του Μουσείου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (98 έργα από τα Μουσεία Νάξου, Απειράνθου, Σύρου και Πάρου), καθώς και από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.
Η online έκθεση περιλαμβάνει τις ενότητες:
- Πυρήνες της κοινωνίας: Ο Πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός έχει τις ρίζες του στο Νεολιθικό παρελθόν των Κυκλάδων. Σε αυτήν την παράδοση θεμελιώθηκε και αναπτύχθηκε η τέχνη του πολιτισμού αυτού διαμορφώνοντας έναν έντονα ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.
- Ασχολίες, Τέχνες και Τεχνικές: Σε όλη τη διάρκεια της Πρωτοτοκυκλαδικής περιόδου, οι νησιώτες καταπιάστηκαν με ποικίλες δραστηριότητες για να καλύψουν τις ανάγκες της καθημερινής ζωής.
- Yφαντική, Καλαθοπλεκτική & Χρώματα: Ασχολίες, Τέχνες και Τεχνικές
- Αγγειοπλαστική & Ναυπηγική: Ασχολίες, Τέχνες και Τεχνικές
- Μαρμαρογλυπτική & Επισκευές: Ασχολίες, Τέχνες και Τεχνικές
- «Καλλιτέχνες»; Ασχολίες, Τέχνες και Τεχνικές
- Ειδωλοπλαστική: Ασχολίες, Τέχνες και Τεχνικές
- Μια Ματιά στην Κοινωνική Ζωή: Ανάμεσα στις δημιουργίες της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου εξέχουσα θέση κατέχουν τα περίτεχνα ειδώλια ανδρικών και γυναικείων μορφών που άλλοτε παίζουν μουσική, πίνουν, εναγκαλίζονται και άλλοτε κάθονται σε παθητική στάση ή και «σταυροπόδι» ωσάν να συμμετέχουν σε ένα δρώμενο της καθημερινής ζωής.
- Κοινωνική Ιεραρχία: Μολονότι, η απουσία γραπτών πηγών καθιστά δύσκολη την ανίχνευση της κοινωνικής διαστρωμάτωσης στις Κυκλάδες της 3ης χιλιετίας π.Χ., ο σχεδιασμός των οικισμών και τα νεκροταφεία παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την κοινωνική οργάνωση της εποχής
- Πίστεις και Δοξασίες: Οι θρησκευτικές αντιλήψεις και οι λατρευτικές πρακτικές των Κυκλαδιτών της 3ης χιλιετίας π.Χ. είναι δύσκολο να ανιχνευθούν λόγω της έλλειψης γραπτών πηγών
Ο επισκέπτης θα ανακαλύψει κείμενα και φωτογραφικό υλικό που συνοδεύουν τις ενότητες της έκθεσης, videos, χάρτες, χρονολόγιο και αποσπάσματα του καταλόγου της έκθεσης ενώ μπορεί επίσης να αγοράσει ηλεκτρονικά τον κατάλογο της έκθεσης. Ακόμα θα μπορέσει να παρακολουθήσει τον Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητή Ν. Χρ. Σταμπολίδη να αφηγείται την ανάδυση και τον πολιτισμό της πρωτοκυκλαδικής κοινωνίας (3200 έως 2000 π.Χ.) με οδηγό το κυκλαδικό ειδώλιο, το σύμβολο που χάρη στην καθαρή φόρμα και διαχρονική απλότητά του καθόρισε την παγκόσμια ιστορία της Τέχνης, από την Προϊστορία έως τον 21ο αιώνα.
Η μικρού μήκους ταινία παρουσιάστηκε το 2016 με αφορμή τα 30 χρόνια δημιουργικής παρουσίας του Μουσείου στο πλαίσιο της έκθεσης “Κυκλαδική Κοινωνία, 5000 Χρόνια Πριν”. Για την δημιουργία της ταινίας έχουν χρησιμοποιηθεί πλάνα και υλικό από την ταινία “C”, μία παραγωγή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της HAOS Films σε σκηνοθεσία Τζώρτζη Γρηγοράκη.