Μία πολύ σημαντική ανακοίνωση για το νησί της Σύρου αλλά και για τον ελληνικό κινηματογράφο γενικότερα, είχε την τιμή να φιλοξενήσει σήμερα το Animasyros 10. Σε μία σύντομη παρουσίαση στο Θέατρο Απόλλων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, το μεσημέρι της Κυριακής 1 Οκτωβρίου 2017, το Animasyros υποδέχθηκε την ομάδα δημιουργών και επαγγελματιών του κινηματογράφου από το Λος Αντζελες, οι οποίοι επισκέπτονται αυτές τις ημέρες τη Σύρο, για να παρουσιάσουν το επενδυτικό σχέδιο που αφορά τη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου και Κινηματογραφικών Στούντιο στο νησί. Το σχέδιο προχωρεί χάρη στην ολοκλήρωση της κατάθεσης του νομοσχεδίου, που επιτρέπει τις οπτικοακουστικές παραγωγές στη χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα, ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Steven Bernstein, ο δημιουργός animation Martin Meunier, από τους βασικούς συντελεστές της ταινίας animation “Coraline”, ο σκηνογράφος της ταινίας «Τιτανικός» Charles Lee και η παραγωγός Caroline Rodney βρέθηκαν στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, για να παρουσιάσουν το επενδυτικό σχέδιο στους δημοσιογράφους και το κοινό του Φεστιβάλ.
«Το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα για τη μεγάλη αναπτυξιακή πρωτοβουλία». Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Γιωργος Λεονταρίτης, μίλησε για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε δειλά τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ένα τέτοιο εγχείρημα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην Συρο και, μάλιστα, εν μέσω όχι των ευνοϊκότερων συνθηκών για τη χώρα μας.
Ο Steven Bernstein δήλωσε πως η δημιουργία της Σχολής Κινηματογράφου στη Σύρο έχει ως στόχο να στηρίξει και αναναδείξει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό κινηματογράφο. Εκτός από τμήμα σκηνοθεσίας και διεύθυνσης φωτογραφίας, η Σχολή θα περιλαμβάνει και τμήμα animation. Στη Σχολή θα διδάσκουν διεθνείς επαγγελματίες – ανάμεσά τους ο παραγωγός του Quentin Tarantino – οι οποίοι θα ενώσουν τη γνώση τους με Έλληνες δημιουργούς. Όσον αφορά τη δημιουργία των κινηματογραφικών στούντιο, πρόκειται να είναι από τα μεγαλύτερα στούντιο στην Ευρώπη. «Θα είναι ένα ελληνικό στούντιο διεθνούς εμβέλειας, από Έλληνες για Έλληνες, με τον ελληνικό πολιτισμό και την κινηματογραφική ιστορία της χώρας στο επίκεντρο».
Ο Martin Meunier, αναφέρθηκε στη δημιουργική δύναμη του ευρωπαϊκού animation, την ποιότητα, την ευρηματικότητα και το ταλέντο των Ευρωπαίων δημιουργών αλλά και την προοπτική να δημιουργηθεί ένα νέο «είδος», που θα αξιοποιεί παλιές τεχνικές animation, που έχουν ξεχαστεί. Κλείνοντας, είπε χαρακτηριστικά «πολλά φεστιβάλ γίνονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, λίγα όμως πραγματοποιούνται σε ένα τόσο ωραίο μέρος όσο τοAnimasyros»!