Στον Γαστρονόμο Νοεμβρίου: Η μεγάλη κουζίνα της Μικράς Ασίας
Τούτο το τεύχος που ετοιμάσαμε με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, δεν είναι απλώς μία ακόμη καταγραφή σμυρναίικων συνταγών. Σχεδόν 5 γενιές μετά τη μεγάλη καταστροφή, 8 οικογένειες Μικρασιατών μοιράζονται μαζί μας μνήμες και οικογενειακές ιστορίες και μας μαγειρεύουν τις συνταγές με τις οποίες μεγάλωσαν. Ταξιδέψαμε σε ενδεικτικούς, αλλά σημαντικούς θύλακες μικρασιατικών κοινοτήτων σε όλη την Ελλάδα.
Οι συνταγές αυτή τη φορά ήταν απλώς η αφορμή. Στόχος μας ήταν να παρουσιάσουμε όχι μόνο υλικά, συνδυασμούς, τεχνικές και μαγειρικά μυστικά, αλλά και τη δύναμη που έχουν οι παραδεδομένες συνταγές να συντηρούν τη συλλογική μνήμη των Μικρασιατών νεότερων γενεών και να τους συνδέουν με τους τόπους των προγόνων τους: τις Φώκαιες, την Ερυθραία, την Αρτάκη, τη Σμύρνη, το Αϊβαλί.
Στις νέες πατρίδες όπου ρίζωσαν, στη Χίο, στις Οινούσσες, στη Λέσβο, στο Ρέθυμνο, στη Σύρο, στην Κοζάνη, στην Εύβοια, στην Αθήνα, ψηλαφούμε τι σημαίνει Μικρασιάτης.
Από τη Σμύρνη στη Σύρο
Στο σπίτι της Κυβέλης, της ξακουστής Σμυρνιάς θεατρίνας, στην Ερμούπολη της Σύρου, πλέκουμε ιστορίες από τα παλιά, μαγειρεύουμε και ζωντανεύουμε την προσφυγική ιστορία της ίδιας της Ερμούπολης.
«Θαρρώ πως η αγάπη για τα θαλασσινά, στη δική μου και στις άλλες οικογένειες Μικρασιατών, έχει διττή ερμηνεία. Αφενός είναι η νοστιμιά τους και αφετέρου –το κυριότερο– η ελευθερία τους να αλωνίζουν το Αιγαίο και να πηγαινοέρχονται στα παράλια, κάπως σαν ταχυδρόμοι» έχει γράψει σε ένα από τα σημειωματάρια της η λουκουμοποιός Ντίνα Συκουτρή. Το τραπέζι στρωμένο με λολό χταποδιού, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά και με το ψαροπίλαφο της Κυβέλης. Το περγαμηνό κανταΐφι κλείνει γλυκά το πλούσο γεύμα. (Φωτογραφίες: Xριστίνα Γεωργιάδου)
Όλες οι συνταγές τους είναι ολοζώντανες. Συνεχίζουν να σερβίρονται καθημερινές και σκόλες στα μικρασιατικά σπίτια, και έγιναν η ανέμη για να ξετυλιχτεί η κόκκινη κλωστή των αναμνήσεων και των ιστοριών των ανθρώπων που μας τις ετοίμασαν.
Ο Γαστρονόμος Νοεμβρίου, αφιερωμένος στην κουζίνας της Μικράς Ασίας, κυκλοφορεί στις 13/11 με την Καθημερινή της Κυριακής.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ