Θυμάστε που είχαμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο μας (βλ. ΕΔΩ) ότι σύντομα το Καλοκαίρι του 2021, θα βλέπαμε ένα λειτουργικό Enfield 8000 να κυκλοφορεί στους δρόμους της Σύρου; Μπορεί να έχασε το καλοκαίρι λόγω της γραφειοκρατίας, αλλά τις λίγες μέρες που είναι στο νησί ήδη κάνει πολλά κεφάλια να γυρίσουν στο πέρασμα του!
Μετά από περιπέτεια αρκετών μηνών στο τελωνείο επιτέλους το Enfield 8000 είναι εδώ! Την ευχάριστη είδηση έκανε ο νέος ιδιοκτήτης του Will, κάτοικος Σύρου τα τελευταία 4 χρόνια, σε σχετικό φόρουμ με αυτοκίνητα, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να έρθει από την Αγγλία στην Σύρο. Λόγω Brexit δεν είναι πλέον εύκολες οι εισαγωγές προϊόντων και πόσο μάλλον οχημάτων από την Αγγλία. Του κόστισε ήδη 1.200€ για τον εκτελωνισμό του.
Μεταφέρθηκε σε ξύλινο κιβώτιο σε γνωστή αντιπροσωπεία του νησιού, “ελευθερώθηκε” από τα δεσμά του και αφού όλα ήταν έτοιμα πέρασε ΚΤΕΟ με ελάχιστες παρατηρήσεις, όπου εκεί οι μηχανικοί ενθουσιασμένοι με το ιστορικό όχημα ζήτησαν να το οδηγήσουν. Όπως λέει ο Will “ο κ. Γιάννης Γουλανδρής δεν επέτρεψε ποτέ τα Enfield 8000 να δοκιμαστούν στους δρόμους της Σύρου παρόλο που κατασκευάζονταν στο νησί και πόσο μάλλον να πουληθούν στην Ελλάδα.”
Η ιστορία του, η αποκατάσταση και το ταξίδι στο νέο “σπίτι” του
Ο Will λάτρης του Enfield 8000, το αγόρασε τον Φεβρουάριο του 2021, όπως γράφει ο ίδιος και το αποκατέστησε πλήρως στο Steven Cato Classic Car Restorations στο Norfolk, αλλάζοντας το χρώμα του από μπλε σε κόκκινο. (Για την ιστορία να πούμε, ότι το αυτοκίνητο ήταν αρχικά λευκό, μετά κόκκινο, μετά μπλε και τώρα πάλι κόκκινο!) Η πρώτη άδεια κυκλοφορίας και κατασκευής του είναι 12/1975. Το αμάξωμα, το εσωτερικό και τα ηλεκτρικά του ήταν σε ιδιαίτερη καλή κατάσταση. Τα καθίσματα στάλθηκαν για συντήρηση και τοποθετήθηκαν καινούριες μπαταρίες.
Κάτι που τον προβλημάτισε όμως ιδιαίτερα όταν το αγόρασε, ήταν ότι δεν υπάρχουν πολλοί σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα και πόσο μάλλον στην Σύρο. Ίσως βέβαια δε γνώριζε για το “Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης” κάτι που πλέον αποτελεί κίνητρο για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Το όχημα μεταφέρθηκε από την Αγγλία στο τελωνείο Ελευσίνας αρχές Αυγούστου 2021 μέσα σε ξύλινο κιβώτιο αλλά εγκλωβίστηκε εκεί καθώς υπήρχε τότε νόμος που πριν από κάποια χρόνια ψηφίστηκε για την προστασία του περιβάλλοντος, που όριζε ότι οχήματα πριν του 1995, δε επιτρεπόταν να βγάλουν νέες πινακίδες και θα πρέπει να δηλώνονται ως “Ιστορικά Οχήματα” χωρίς δυνατότητα κυκλοφορίας στους δρόμους παρά μόνο 2 ημέρες το μήνα για προς και από το συνεργείο για συντήρηση. Σαν να “μπαίνουν στη βιτρίνα” δηλαδή για τους κατόχους τους. Παρόλο που ο νόμος έγινε για τα οχήματα που εκπέμπουν ρύπους δεν εξαιρέθηκαν τα ηλεκτρικά οχήματα! Ευτυχώς άλλαξε ο νόμος και πλέον με το ΦΕΚ 208Β/5.11.2021 ορίζονται νέες προϋποθέσεις και έτσι πλέον μπορεί να αποκτήσει νέες ελληνικές πινακίδες, μέσα σε 6 μήνες από την άφιξη του στη χώρα και να κυκλοφορεί ελεύθερα.
Το τελωνείο λοιπόν αρνιόταν να του παραδώσει το αυτοκίνητο χωρίς να πληρώσει μεγάλο φόρο και θα έπρεπε να το δηλώσει ως “ιστορικό”. Απαισιοδοξία είχε καταλάβει τον Will καθώς όπως είχε πει τότε: “Η ειρωνεία είναι ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας πόζαρε δίπλα σε ένα Enfield 8000 μόλις πέρυσι σε μια προσπάθεια να προωθήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα … και όμως, όταν φέρνω ένα Ε8000 που είναι αξιόπιστο σε αυτή τη χώρα, μου λένε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτο! Πραγματικά … ποιος θα το φανταζόταν;” Φοβάταν επίσης ότι μετά από 10 εβδομάδες αναμονής μέσα στην κούτα του, οι μπαταρίες του θα είχαν ξεφορτίσει.
Τα πράγματα εξαρχής θα ήταν εύκολα, εάν η βρετανική εταιρεία μεταφορών που το έφερε στην Ελλάδα και πληρώθηκε για να κανονίσει τον εκτελωνισμό και που υποτίθεται είχε ενημερώσει το τελωνείο για την άφιξη του οχήματος, το είχε κάνει σωστά. Όλη αυτή η ταλαιπωρία θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί εάν η εταιρεία είχε πραγματικά κάνει τον κόπο να εξετάσει τι ισχύει κατά την εξαγωγή αυτού του αυτοκινήτου στην Ελλάδα και επίσης αν έστω και ένας από τους (πολλούς) ανθρώπους στην Ελλάδα που πληρώθηκε για να “απεγκλωβίσει” αυτό το αυτοκίνητο από το τελωνείο έδειχνε περισσότερο ενδιαφέρον.
Τελικά όμως υπήρξε αίσιο τέλος και σύντομα θα μπορούμε να βλέπουμε το Enfield να απολαμβάνει τις ομορφιές του νησιού. Άλλο ένα Enfield 8000 διασώθηκε χάριν στην αγάπη του Will.
Απολαύστε το ολοκαίνουριο και λαμπερό:
Η συμμετοχή στα γυρίσματα του “Ανάμεσα σε δύο νησιά”
Θυμίζουμε ότι είναι το ίδιο αυτοκίνητο που συμμετείχε στο γυρίσματα του ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Σταυρόπουλου “Ανάμεσα σε δύο νησιά (A Tale of Two Isles)” και είναι διαθέσιμο στην Cosmote TV. Παρέμεινε στο γκαράζ ακινητοποιημένο τα τελευταία δύο χρόνια, ώσπου να αποκτήσει το νέο του ιδιοκτήτη. Είχε αγοραστεί το 1980 και παρέμεινε στην κατοχή του ίδιου ιδιοκτήτη, ο οποίος το συντηρούσε τακτικά έως το 2017.
Δεν είναι η πρώτη φορά καθώς η τέως εταιρεία Enfield Neorion Limited, συμφερόντων Γουλανδρή είχε αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα τότε. Τα Enfield 8000 κατασκευάζονταν στην Σύρο (στο τέως σούπερ Μάρκετ Νεωρίου) μέχρι το 1976 και η τελική εσωτερική συναρμολόγηση τους γίνονταν στην Αγγλία στο Isle of Wight, όπου τοποθετούνταν οι μπαταρίες και η πώληση τους γίνονταν εκεί, καθώς στην Ελλάδα δεν μπορούσαν να πάρουν άδεια κυκλοφορίας στους ελληνικούς δρόμους. Καθώς ήταν χειροποίητα, το κάθε ένα ήταν μοναδικό όπως και ανταλλακτικά τους με το δικός τους αριθμό πλαισίου.
Πρόσφατα το μοναδικό λειτουργικό Enfield 8000 που φιλοξενείται στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, ταξίδεψε μέχρι την Τεχνόπολη σε εκδήλωση της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα αλλά και σε παλαιότερη έκθεση «160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» πάλι στην Τεχνόπολη.
Ευτυχώς δύο ακόμα Enfield 8000 διασώθηκαν και βρίσκονται στην Αυστραλία τα οποία ανήκουν σε ιδιώτη και σε ιδιωτικό μουσείο. Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη τρία τα οποία βρίσκονται σε μουσεία (στο Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου, στο Ελληνικό Μουσείο Μοτοσυκλέτας και στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου)