Το ψηφιοποιημένο Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου, που περιλαμβάνει τις παραστάσεις από το 1932 έως το 2005 είναι πραγματικά ένας θησαυρός. Περιλαμβάνει μοναδικό φωτογραφικό υλικό, όλα τα προγράµµατα των παραστάσεων, αποκόµµατα εφηµερίδων, ηχητικά ντοκουµέντα (από το 1955), βιντεοσκοπήσεις (από το 1994) και μουσικές παρτιτούρες.
Μπορείτε να ξεναγηθείτε στις σελίδες του και να βρείτε πράγματα, που ούτε καν έχετε διανοηθεί ότι υπάρχουν και έχουν διασωθεί μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών. Ο τρόπος αναζήτησης είναι πολύ απλός, ενώ γίνεται και πιο εξειδικευμένα.
Στην ενότητα παραστάσεις βρίσκετε όποια παράσταση θέλετε μεμονωμένα. Για παράδειγμα σώζεται σε βίντεο μάλιστα μια παράσταση του Λευτέρη Βογιατζή, ενώ σε βίντεο υπάρχουν και οι 6 συνεργασίες του Στάθη Λιβαθινού με το Εθνικό Θέατρο έως το 2005. Στα έργα αναφέρεται το έργο καθ’ αυτό (π.χ. Αντιγόνη και όσες έχουν γίνει μέχρι τώρα).
Στα πρόσωπα όλους τους συντελεστές από συγγραφείς-σκηνοθέτες-ηθοποιούς, αλλά και όλους όσους έχουν δουλέψει σε μια παράσταση (π.χ. στο Κ βρίσκουμε μεταξύ άλλων φυσικά το όνομα του Νίκου Κούρκουλου, ενός ακόμα πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή, στο Λ του νυν καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη κλπ.).
Στο σημείο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι στα πρόσωπα υπάρχουν και τα ονόματα όσων σχολίασαν μια παράσταση (π.χ. αν θέλετε να δείτε τι είχε γράψει ο Γιώργος Σαρηγιάννης ή η Ιωάννα Κλεφτόγιαννη κλπ.)
Στους ρόλους ανάλογα με το γράμμα (π.χ. Ισμήνη στο γράμμα Ι στην 9η σελίδα), ενώ το ίδιο γίνεται με τα Θέατρα, τις Σκηνές (εδώ είναι διαθέσιμες όλες οι παιδικές παραστάσεις) και με τις Συλλογές.
Ανάμεσα στα όσα βρείτε υπάρχουν και ορισμένα ντοκουμέντα, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οπως για παράδειγμα πώς ήταν ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ως ηθοποιός, αλλά και η Κατερίνα Ευαγγελάτου.
Καλή περιήγηση και καλή απόλαυση!!! Και επειδή πάντα έχουμε ιδέες, παραθέτω τρεις για το μέλλον.
α. Οσο κοπιαστικό και αν είναι, θα ήταν σημαντικό μελλοντικά να υπάρχει η αντίστοιχη ψηφιοποιημένη αρχειοθέτηση για τις παραστάσεις του Εθνικού από το 2005 έως σήμερα (φαντάζομαι ότι θα είναι και χρονοβόρο και θα κοστίζει, αλλά ενδεχομένως μ’ ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, όπως έγινε και με το συγκεκριμένο ήδη υπάρχον εγχείρημα)
β. Μια ωραία ιδέα θα ήταν μια φωτογραφική έκθεση με τα σπάνια αυτά ντοκουμέντα, που δε θα ήταν μόνο για μία ημέρα/εβδομάδα κλπ. αλλά θα διαρκούσε για πολύ καιρό.
γ. Αναλόγως θα μπορούσε να υπάρξει και μια σειρά συζητήσεων σχετικά με την εξέλιξη και πορεία του Εθνικού Θεάτρου, διαλέξεων, παρακολούθησης μιας ιστορικής παράστασης και ανταλλαγή απόψεων στη συνέχεια κλπ.
Για να μεταφερθείτε στο Ψηφιοποιημένο Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου πατήστε ΕΔΩ.
Κυριάκος Κουρουτσαβούρης, 13/3/2020
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ (1932-2005)
Πηγή: all4fun.gr