17η Ανοιχτή Συνέλευση για το Γεωπάρκο Σύρου
Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 στις 6.00 μ.μ.
στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στην Ερμούπολη
Αγαπητοί φίλοι,
1. ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ:
Οι εκδηλώσεις για το Γεωπάρκο και την Απάνω Μεριά, που οργανώθηκαν από την Πρωτοβουλία μας και την ΚοινΣΕπ στην Πινακοθήκη, τελείωσαν με επιτυχία.
Πολύς κόσμος και αρκετά σχολεία ξεναγήθηκαν στην έκθεση και μυήθηκαν στη σπουδαιότητα της Γεωλογικής Σύρου, ενώ παράλληλα έγιναν με μεγάλη συμμετοχή γεωλογικές ξεναγήσεις στην Απάνω Μεριά από τον χαρισματικό καθηγητή Μάρτιν Ένγκι, όπως και περιπατητικά δρώμενα από την ομάδα Geopoetics.
Η εικαστική έκθεση, η φωτογραφική πλευρά της Απάνω Μεριάς, τα βίντεο, που έχουν όλα σχέση με την Απάνω Μεριά και τους κατοίκους της, το άφθονο ενημερωτικό υλικό που μοιράστηκε, η συναυλία (με τους Ώτα Ακούειν του Μιχάλη Λαμπρίδη, την Αγγελική Κοκκίνη, τον Ανδρέα Γιαλόγλου), και τέλος η επιστημονική ημερίδα με αρκετές σημαντικές προσωπικότητες από το εξωτερικό και την Ελλάδα, καθηγητές Γεωλογίας και Δ/ντές ελληνικών Γεωπάρκων, (Μάρτιν Ένγκι, Ανδρέας Γιαλόγλου, Μπ. Φασουλάς, Ν. Ζούρος, Π. Κουτσαμπάσης, Γ. Κανελλοπούλου), όλοι επιστήμονες που εμπλέκονται στη δημιουργία του Γεωπάρκου Σύρου, έδωσαν πνοή στο όραμά μας.
Μετά και τις φετινές εκδηλώσεις και τον καταιγισμό των δημοσιευμάτων που έχουν γίνει από τοπικά και πανελλήνια ΜΜΕ *όλοι πλέον γνωρίζουν τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος της κήρυξης Γεωπάρκου στη Σύρο αλλά και στα άλλα κυκλαδίτικα νησιά, των οποίων εκπρόσωποι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και οι οποίοι άρχισαν σιγά σιγά να δραστηριοποιούνται στην ίδια με εμάς γραμμή πορείας και τουριστικής ανάπτυξης.
Οι εκδηλώσεις χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την ΚοινΣΕπ και υλοποιήθηκαν από τα μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης που εργάστηκαν εθελοντικά.
2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Για το γεωλογικό εκθετήριο (που προβλέπεται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχει πάρει ο δήμος) συνεργάζονται ήδη ο Μάρτιν Ένγκι με την αρχιτέκτονα Ειρήνη Χατζηδημητρίου που σχεδιάζουν τη διαρρύθμιση του Μουσείου, ενώ το τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ανήγγειλε τις δράσεις που σχεδιάζει για τη σηματοδότηση και τον καθαρισμό των μονοπατιών που θα γίνουν την άνοιξη του 2019 σε συνεργασία με τον Δήμο και την ΚοινΣΕπ.
Στις προσπάθειες της Πρωτοβουλίας μας για τη δημιουργία Γεωπάρκου στη Σύρο, αρωγοί ήρθαν διάφορες υπηρεσίες της Περιφέρειας (τμήμα Πολιτισμού, τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης), το WWF, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, το Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώ καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου εργάζονται ήδη για τη δημιουργία βάσης δεδομένων για ψηφιακές περιηγήσεις με GPS. Επίσης και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων «Δάφνη» εκφράζει την επιθυμία του να συνεργαστεί στο εγχείρημά μας.
3. το Κ.E.Α.
Η πρωτοβουλία της Κίνησής μας για την ίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης για την Αειφορία βρίσκεται σε καλό δρόμο χάρη στις ενέργειες της Ειρήνης Δράκου. Ο Δήμος υιοθέτησε την πρόταση της Β/θμιας Εκπαίδευσης για ίδρυση του Κέντρου και τώρα σειρά έχει το Υπουργείο Παιδείας.
4. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ «ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΙΑ»
Η μετάφραση της ιστοσελίδας στα αγγλικά έχει προχωρήσει ικανοποιητικά χάρη στην εθελοντική προσφορά των μελών της Ανοιχτής Συνέλευσης και στο συντονισμό της Μαρίας Ρούσσου. Έχουν αναρτηθεί αρκετά άρθρα.
5. η ΚΟΙΝΣΕΠ.
Η στελέχωση της ΚοινΣΕπ από νέους επιστήμονες και αγρότες που θα μας μιλήσουν οι ίδιοι στη Συνέλευση για τους σκοπούς και τις προθέσεις τους έχει ήδη προχωρήσει.
Επίσης η ΚοινΣΕπ αποφάσισε να εγγραφεί στο Δίκτυο των ΚοινΣΕπ, ώστε να έχει πλήρη ενημέρωση για τα θέματα που την αφορούν.
Σύντομα η ΚοινΣΕπ θα καταθέσει αίτημα για συμμετοχή σε πρόγραμμα, ώστε οι 2 πρώτοι εργαζόμενοι να μπορούν να αμείβονται για την όλη προσπάθειά τους.
Από την ΚοινΣΕπ κατατέθηκε επίσης μετά από πρόταση δύο νέων ανθρώπων, του Σπύρου και του Φίλιππου, πρόταση χρηματοδότησης στο CPF (Cyclades Preservation Fund) για τη δημιουργία μικρού κέντρου ανακύκλωσης πλαστικού.
Επίσης η ΚοινΣΕπ επεξεργάζεται την πιλοτική εφαρμογή κομποστοποίησης για διαχείριση οργανικών αποβλήτων, ενώ συμμετείχε στον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό του λιμανιού και σχεδιάζει κι άλλες σχετικές δράσεις.
Τέλος, στο θέμα του Συμπυκνωτή Ατμοσφαιρικής Υγρασίας κρίθηκε αναγκαίο και προγραμματίζεται από τον υπεύθυνο του πειράματος Σπύρο Μποφυλάτο η επέκτασή του και σε άλλες τοποθεσίες και κτήματα στην Απάνω Μεριά.
6. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΣΕΠ
Και τώρα ερχόμαστε στο δια ταύτα.
Μολονότι όλα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα για το Γεωπάρκο έγιναν από απλούς πολίτες της Σύρου, εντελώς ανιδιοτελώς που μόνη επιθυμία είχαν και έχουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για έναν υγιή τουρισμό καθ’ όλο το έτος και να μπορέσουν οι άνεργοι νέοι να εργαστούν,
μολονότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης του δήμου ξεκίνησε και υποστηρίχτηκε από την Πρωτοβουλία μας, και στη συνέχεια άνθρωποι που συμμετέχουν στην Κίνησή μας εργάστηκαν ανιδιοτελώς για το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των μονοπατιών γεωλογικού ενδιαφέροντος,
μολονότι στις 20 Ιουλίου 2018 ψηφίστηκε ο νέος νόμος περί ΟΤΑ που προβλέπει την παραχώρηση δημοτικών ακινήτων στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και ο Δήμαρχος σε συνάντηση με τη Χρυσάνθη Ζαράρη και τον Γ. Παπαδήμο, μέλη της Δ.Ε. της ΚοινΣΕπ υποσχέθηκε ρητά ότι θα παραχωρούσε ένα δημοτικό χώρο στην Άνω Σύρο, αναγνωρίζοντας την όλη προσπάθεια που γίνεται επί 3 συναπτά χρόνια από την Πρωτοβουλία πολιτών για το Γεωπάρκο,
μολονότι στις εκδηλώσεις του Οκτώβρη ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του εγκωμίασε το έργο μας λέγοντας «…Η Πρωτοβουλία πολιτών και η Κοινσέπ «Απάνω Μεριά» έρχονται και δρουν συμπληρωματικά όσον αφορά σ΄ ένα τόσο σημαντικό και εξαιρετικό έργο το οποίο ήδη έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού και αφορά στη γεωλογική ανάδειξη και προβολή της Σύρου, στην προβολή του γεωλογικού θησαυρού της αλλά και στη δημιουργία του Γεωπάρκου Σύρου…»
Παρόλα αυτά ο Δήμαρχος αρνείται εμμέσως (βάζοντας τους υφισταμένους του να δηλώνουν κάποια ανύπαρκτα διαδικαστικά κωλύματα στην παραχώρηση οικήματος) και η ΚοινΣΕπ «Απάνω Μεριά Σύρου» δεν απέκτησε ακόμη την πολυπόθητη έδρα.
7. ΤΑ ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ
Η στόχευση για ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων και οι σχετικές επαφές που έγιναν και γίνονται με τα Κυκλαδονήσια, ώστε το εγχείρημα της κήρυξης να συμπεριλάβει στο μέλλον και κάποια άλλα νησιά των Κυκλάδων που έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προχωράει. Ήδη για το θέμα αυτό συνομιλούμε με τα νησιά, Άνδρος, Τήνος, Πάρος, Νάξος, και στο άμεσο μέλλον θα συζητήσουμε με Σίφνο, Σέριφο, Μήλο και πιθανόν Σαντορίνη.
Σαν διέξοδο στον αδιέξοδο δρόμο της «Άγριας και χωρίς όρια Ανάπτυξης», εμείς, μερικές εκατοντάδες κάτοικοι των Κυκλάδων συν-εργαζόμαστε για την κήρυξη από την Ουνέσκο των κυκλαδίτικων νησιών σε Γεωλογικό Περιβαλλοντικό Πάρκο, λόγω της μεγάλης γεωλογικής σημασίας τους.
Στόχος μας είναι η ανάπτυξη και προώθηση ήπιων μορφών τουρισμού, απευθυνόμενοι σε ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο που ταξιδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και αναζητούν τον φυσιολατρικό, περιπατητικό, γεωλογικό, αρχαιολογικό και εκπαιδευτικό τουρισμό και την ουσιαστική απόκτηση γνώσεων για την προέλευση του πλανήτη και για την ιστορία του ανθρώπου ως φορέα πολιτισμού.
Για έναν τουρισμό ουσίας, δηλαδή!