Μία πρόσκληση για τις κοινότητες ανάμεσα σε νησιά
[Communities Between Islands: Untraced Passages]
23–30 Σεπτεμβρίου 2023
Σύρος
Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF) σε συνεργασία με το Δίκτυο Αρχιπέλαγος σας προσκαλούν να εξερευνήσετε σύγχρονους περιβαλλοντικούς προβληματισμούς σε διαφορετικές νησιωτικές κοινότητες μέσα από ένα καλλιτεχνικό πρίσμα. Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεών του, των SIFF θα παρουσιάσει από τις 23 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στη Σύρο μία σειρά από εργαστήρια, παρουσιάσεις και προβολές στο πλαίσιο του διαμεσογειακού πρότζεκτ «Communities Between Islands».
Το «Communities Between Islands» είναι μια συνεργατική πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν η Providenza στην Κορσική (Γαλλία), το Cherimus στην Σαρδηνία (Ιταλία) και το Δίκτυο Αρχιπέλαγος στην Σύρο (Ελλάδα). Από τον Σεπτέμβρη του 2023 έως το τέλος του 2024, οι τρεις αυτοί οργανισμοί της Μεσογείου θα φιλοξενήσουν εννέα διεθνείς καλλιτέχνες που θα συνεργαστούν με τοπικές κοινότητες μέσα από προγράμματα φιλοξενίας (residencies) και εργαστήρια, με στόχο τη δημιουργία νέων καλλιτεχνικών έργων εμπνευσμένων από τοπικές θεματικές και ανησυχίες. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε συνεργασία με τοπικούς καλλιτεχνικούς φορείς (το FRAC Corsica, το Museo Nivola στη Σαρδηνία και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου) και τους δήμους Bastia, Perdaxius και Σύρου-Ερμούπολης σε κάθε νησί αντιστοίχως.
Κεφάλαιο #01: “Untraced Passages”
Πρόγραμμα φιλοξενίας και δημόσιο πρόγραμμα στην Σύρο, Σεπτέμβριος 2023
Για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος φιλοξενίας, το Δίκτυο Αρχιπέλαγος έχει προσκαλέσει τους καλλιτέχνες Marianne Fahmy (1992, Αίγυπτος), Latent Community (Σωτήρης Τσίγκανος, 1992 και Ιώνιαν Μπισάι, 1992, Ελλάδα) και Elke Marhöfer (1967, Κούβα) για να διερευνήσουν σύγχρονες περιβαλλοντικές κρίσεις και τις τοπικές πραγματικότητες μέσα από time-based media. Το πρόγραμμα φιλοξενίας και το δημόσιο πρόγραμμα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την επιμελήτρια Εύα Βασλαματζή.
Facebook event: www.facebook.com/events/681527207230663
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓA
“Laws of the Ruins” της Marianne Fahmy
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η Marianne Fahmy θα επεκτείνει την υπάρχουσα έρευνά της με θέμα τις περιθωριοποιημένες αφηγήσεις που σχετίζονται με τη θάλασσα και το νερό. Προερχόμενη από την Αλεξάνδρεια, μια πόλη που έχει πλημμυρίσει πολλές φορές, η καλλιτέχνις επιδιώκει να κατανοήσει μέσα από την πρακτική της την κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης της πόλης λόγω της κλιματικής αλλαγής. Διερευνώντας διάφορες αρχαίες και σύγχρονες υδάτινες δομές στα τρία νησιά, που αντικατοπτρίζουν πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, στόχος της είναι να αμφισβητήσει και να φέρει στο φως διαφορετικές προσεγγίσεις και συστήματα γνώσης που σχετίζονται με το νερό, ώστε να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τα νησιά, καθώς και να καλλιεργηθεί η ιστορική συνείδηση για το παρελθόν τους.

“Resonant Rehearsals” των Latent Community
Και στα τρία νησιά, οι Latent Community θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένη επιτόπια έρευνα σε συνεργασία με τοπικές κοινότητες, περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και επιστήμονες, εστιάζοντας στο πώς η ρύπανση και οι δραστηριότητες των τουριστικών, στρατιωτικών και ναυτιλιακών βιομηχανιών διαταράσσουν την κοινωνική και οικολογική ισορροπία με απρόβλεπτους τρόπους. Δίνοντας φωνή σε ποικίλους πομπούς και αποδίδοντας εικόνες του κατεστραμμένου περιβάλλοντος, στοχεύουν να χαρτογραφήσουν την πολυφωνία των υγρών συνδέσεων μεταξύ Κορσικής, Σαρδηνίας και Σύρου. Η προσέγγισή τους βασίζεται στον επαναπροσδιορισμό των τεχνολογιών ήχου και λήψης εικόνων που έχουν αναπτυχθεί από τον στρατό από συσκευές παρακολούθησης σε καλλιτεχνικά εργαλεία για την παρατήρηση και την προστασία απειλούμενων οικοσυστημάτων και κοινοτήτων.

“Exploring Resilience: Revisiting Practices of Wilderness” της Elke Marhöfer
Αντί να πυροδοτεί δυστοπικά συναισθήματα συρρίκνωσης και φόβου – ενώπιον ενός κόσμου με έλλειψη ορυκτών καυσίμων – η έρευνα της Elke Marhöfer στοχεύει να αναδείξει προοπτικές για καύσιμα που δεν προέρχονται από ορυκτά. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας, η καλλιτέχνις θα εστιάσει σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν και θα προσπαθήσει να ανακαλύψει ξανά στιγμές γηγενούς ή/και παραδοσιακής οικολογικής γνώσης σε συναίνεση με τα περιβάλλοντα, όπως η καλλιέργεια του κάστανου στην Κορσική, η τροφή των μανιταριών και άλλων φαγώσιμων στη Σαρδηνία, και η ξηροκαλλιέργεια στη Σύρο. Σε συνεργασία με τοπικούς κτηνοτρόφους, αγρότες, βιολόγους και ακτιβιστές, η έρευνα στοχεύει να εντρυφήσει σε ξεχωριστές ζώνες βλάστησης στα νησιά και στα ποικίλα διαταραγμένα οικοσυστήματά τους, να εξερευνήσει την τρέχουσα κατάσταση ανθεκτικότητάς τους και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την ευπάθεια των εύθραυστων περιβαλλόντων.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα επισκεφθούν την Σύρο αυτό τον Σεπτέμβρη, όπου μεταξύ 23-28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσουν μία σειρά από εργαστήρια και παρουσιάσεις για τα σε εξέλιξη έργα τους. Στις 30 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα στην Ερμούπολη μία προβολή αφιερωμένη στο προγενέστερο έργο των καλλιτεχνών. Το δημόσιο πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF).
Εργαστήρια
Σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά
23-28 Σεπτεμβρίου
Διαφορετικές τοποθεσίες στην Σύρο
Κλείστε τη θέση σας εδώ μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου