Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 20.30 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τους μουσικούς της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής σε μια μοναδική συναυλία σε διεύθυνση του διακεκριμένου τσεμπαλίστα και μαέστρου Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.
Στο πρώτο μέρος, θα παρουσιαστεί το έργο Cantus in Μemoriam Benjamin Britten του σύγχρονου Eσθονού δημιουργού Arvo Pärt (γενν. 1935) που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του σπουδαίου Βρετανού συνθέτη Benjamin Britten (1913-1976). Το έργο γράφτηκε το 1977 ως μια ελεγεία για τον θάνατο του μεγάλου μουσουργού τον οποίο ο Pärt θαύμαζε. Πρόκειται για το δημοφιλέστερο έργο του Pärt που, λόγω του υποβλητικού κινηματογραφικού του χαρακτήρα, έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα ως μουσική επένδυση σε ταινίες και ντοκιμαντέρ.
Το πρόγραμμα της συναυλίας συνεχίζεται με ένα από τα πιο συγκλονιστικά συμφωνικά έργα του 20ού αιώνα, τη συγκινητική Συμφωνία αρ. 14, (έργο 135) του Dmitri Shostakovich (1906-1975). Σολίστ η σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου και ο μπάσος Πέτρος Μαγουλάς που ερμηνεύουν έντεκα ποιήματα τεσσάρων σπουδαίων ποιητών: Federico García Lorca, Guillaume Apollinaire, Wilhelm Ludwig von Küchelbecker και Rainer Maria Rilke. Τα ποιήματα τους, που πραγματεύονται τον θάνατο, ενέπνευσαν τον συνθέτη. Η συμφωνία είναι αφιερωμένη και αυτή στον Benjamin Britten, ο οποίος ήταν διευθυντής ορχήστρας στην πρεμιέρα του έργου στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1970.
Η Συμφωνία αρ.14 (έργο 135) είναι ένα έργο ενάντια στον θάνατο, ένας ύμνος στη ζωή και τη χαρά και, αναμφίβολα, ένα από τα πιο πρωτότυπα έργα που έχει γράψει ο μεγαλύτερος από τους σοβιετικούς νεοκλασικιστές. Γράφτηκε την άνοιξη του 1969, περίοδο κατά την οποία ο Shostakovich νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Μόσχας. Φέρει τον τίτλο “συμφωνία”, και είναι όντως ένα συμφωνικό έργο, ωστόσο δεν ακολουθεί την αποκρυσταλλωμένη δομή της κλασικής συμφωνίας, αλλά παραθέτει ένα κύκλο από μελοποιημένους στίχους. Ο συνθέτης χτίζει το κολοσσιαίο αυτό οικοδόμημα με μελωδικά μοντέλα τα οποία αγγίζουν τις αισθητικές και τεχνοτροπικές αρχές του δωδεκαφθογγισμού (τεχνική απαγορευμένη από το σοβιετικό καθεστώς και από τον ίδιο τον Στάλιν). Με αυτήν τη «συμφωνία», ο διαισθανόμενος το επερχόμενο τέλος της ζωής του Shostakovich, βρίσκει το κουράγιο να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στο καθεστώς, περνώντας το μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει ένα καλλιτέχνη να υμνήσει τη χαρά της ζωής και την απέχθεια προς τον θάνατο.
Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος ξεκίνησε μελετώντας τσέμπαλο στην σχολή Βινιανέλλι Αθηνών, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και το αριστείο της σχολής. Στη συνέχεια, μαθήτευσε στο Παρίσι, στο Μοzarteum του Σάλτσμπουργκ και στο Conservatoire της Γενεύης. Έχει διευθύνει τη Venice Baroque Orchestra, την Καμεράτα, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Irish Baroque Orchestra και το Βach Consort Wien. Συνεργάζεται τακτικά με την Κammeroper στη Βιέννη, ενώ έχει επίσης εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Bayreuth. Έχει λάβει τη διεθνή διάκριση Choc Musique, την οποία απέσπασε ως διευθυντής στη Venice Baroque Orchestra για έναν διπλό δίσκο με θέμα την Ολυμπιάδα. Έχει, ακόμη, συμμετάσχει ως βοηθός μαέστρου σε πολλές βραβευμένες ηχογραφήσεις για τις εταιρείες MDG, SONY και DECCA.
Arvo Pärt: Cantus in Memoriam Benjamin Britten
Dmitri Shostakovich: Συμφωνία αρ. 14, (έργο 135) σε ποίηση Federico García Lorca, Guillaume Apollinaire, Wilhelm Ludwig von Küchelbecker και Rainer Maria Rilke
με την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Σολίστ: Τζούλια Σουγλάκου (σοπράνο), Πέτρος Μαγουλάς (μπάσος)
Δευτέρα 30/11, 20.30
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συναυλία live ΕΔΩ, καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.
Η εκδήλωση εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Παράλληλα με την πλειονότητα των εκδηλώσεών του που διοργανώνονται με ελεύθερη είσοδο χάρη στις δωρεές του ΙΣΝ, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνει και ορισμένες εκδηλώσεις με προσιτό εισιτήριο, εμπλουτίζοντας τις πηγές εσόδων του και διασφαλίζοντας τη μακροχρόνια οικονομική του ευρωστία.
Πηγή: snfcc.org