Επίσημα λόγος για τη βιβλιοθήκη γίνεται από το 1926 και ξεκινά με έναν πυρήνα βιβλίων 2.000 περίπου τόμων από τις συλλογές της βιβλιοθήκης του Γυμνασίου (1835) και ειδικότερα τη βιβλιοθήκη του Ιακώβου Ρώτα, αγαπημένου φίλου του Κοραή, του Επισκόπου Κυκλάδων Ανθίμου Κομνηνού (1842) κ.ά.
Τα πολύτιμα παλαιά βιβλία όπως τα «Αργοναυτικά» του Απολλώνιου του Ροδίου (1521 από το τυπογραφείο του Άλδου Μανούτιου στη Βενετία), το «Ονομαστικό του Πολυδεύκους» (1608) του Ρακίνα, οι «Ιουστινιάναι» του Πρίγκιπα Ροδοκανάκη – σπάνια συριανή έκδοση κ.ά. διαφυλάσσονται σε ξεχωριστή θέση.
Στη συλλογή των παλαιών βιβλίων υπάρχουν συγγράμματα αρχαίων ελλήνων συγγραφέων, τα οποία έχουν εκδοθεί, ως επί το πλείστον, στη Λειψία το 19Ο αιώνα, όπως οι λόγοι του Αισχίνη (Λειψία 1829), οι τραγωδίες του Αισχύλου (Camdridge 1811 και 1814), του Ευρυπίδη (Λειψία 1818 – 1829)και του Σοφοκλή (Λειψία 1828, Παρίσι εκδ. Pissot 1781), η Ελληνική Ανθολογία από τον κώδικα PALATINUS GRAECUS (Λειψία 1829), τα έργα του Απολλόδωρου (Λειψία 1832), τα έργα του Αριστοτέλη (Λειψία 1809 – 1832), τα έργα του Δημοσθένη (Λειψία 1829), τα έργα του Διόδωρου Σικελιώτη (Λειψία 1829) και του Διονυσίου Αλικαρνασέως (Λειψία 1570). Στις προθήκες αυτές βρίσκονται επίσης και εκπληκτικές εκδόσεις του Ηρωδιανού του Ησιόδου, του Πλάτωνα, του Λουκιανού, του Παυσανία, του Πινδάρου, του Στράβωνα και πολλές άλλες.
Ο κατάλογος των παλαιών βιβλίων εκδόθηκε το 2003 από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμουπόλεως και την Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για τη συλλογή του τοπικού τύπου που ξεκινά από τον προηγούμενο αιώνα και φτάνει ως τις ημέρες μας.
Στο χώρο φιλοξενείται η θεματική έκθεση «Χαρτί και καλαμάρι» με είδη γραφής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα του συλλέκτη κ. Μιχάλη Καίρη. Λαμβάνοντάς τη ως άξονα, αναπτύχθηκαν δράσεις στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υλοποιώντας από κοινού προγράμματα και επισκέψεις μαθητών.
Από τον Οκτώβριο του 2010, στην καινούργια αίθουσα που παραχωρήθηκε από το Δήμο στη Βιβλιοθήκη, η οποία ονομάστηκε «ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ» προς τιμή του μεγαλύτερου δωρητή της, η «σύγχρονη» συλλογή αναπτύχθηκε σε έναν όμορφο χώρο φιλικό προς το χρήστη.
Η «παιδική γωνιά» -ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες- ασφυκτιά από παιδιά.
Σε αυτό το αναγνωστήριο δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας σε Η/Υ για μικρούς και μεγάλους.
Περίπου 55.000 τόμοι βιβλίων είναι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού.
«Πιστεύουμε ότι στη Βιβλιοθήκη μας πετύχαμε την αρμονική συνύπαρξη του παλαιού με το σύγχρονο. Προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των χρηστών μας αλλά και της τοπικής μας κοινωνίας και να διαδραματίζουμε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας», τονίζει η διεύθυνση της Βιβλιοθήκης.
Πηγή: localit.gr