Στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2019 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει για 23η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κοινό θέμα σε όλη την Ευρώπη για αυτή τη χρονιά, είναι «Τέχνες και Ψυχαγωγία».
Στις εκδηλώσεις των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019, εξετάζεται η σχέση Τέχνης και Ψυχαγωγίας. Εάν πρόκειται για αξία ή κατάκτηση, ανάγκη βασική ή τεχνητή, ατομική ή συλλογική υπόθεση. Αφορά όλους ή λίγους και πώς ικανοποιείται σε κάθε εποχή και κοινωνία; Πώς λειτουργεί η σχέση του ελεύθερου χρόνου με την απόλαυση της Τέχνης; Ποιος είναι ο ρόλος που έχουν παίξει η μουσική και το θέατρο, η φύση και ο αθλητισμός, το βιβλίο και το παιχνίδι, οι γιορτές, στην ικανοποίηση αυτής της ανάγκης και πόσο μεγάλες ή μικρές είναι οι διαφορές από εποχή σε εποχή; Ποια είναι η σχέση των μουσείων με την ψυχαγωγία;
Σε περίπου 100 σημεία σε όλη τη χώρα, μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, οι επισκέπτες τους θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε δράσεις ειδικά σχεδιασμένες για τις ημέρες αυτές.
Το Σάββατο και την Κυριακή, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2019, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.
Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων ΕΔΩ
Για περισσότερες πληροφορίες στο www.culture.gr και στο facebook: www.facebook.com/EHDaysGR
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου στεγάζεται κάτωθι του Δημαρχιακού Μεγάρου, με ανεξάρτητη είσοδο από τη δυτική πλευρά. Πυρήνας του Μουσείου ήταν η αρχαιολογική συλλογή, από επιγραφές κυρίως, που συγκέντρωσε ο Ιωάννης Κοκκώνης το 1834, και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μουσεία του Ελλαδικού χώρου. Το πρώτο αυτό, πρόχειρο Μουσείο στεγάστηκε στο Γυμνάσιο, έπειτα (1888) στο δημοτικό κτίριο στο Νησάκι και, από το 1899-1901, στον χώρο του Δημαρχείου και προσφέρει ανεξάρτητη είσοδο από την ιστορική πλατεία Μιαούλη. Η τελευταία αυτή μετακίνηση συνδέεται με τα σημαντικά ευρήματα του Χρ. Τσούντα στη Χαλανδριανή και την επιθυμία των Συριανών να τα κρατήσουν στον τόπο τους. Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν εκθέματα όπως το Δέπας Αμφικύπελλον, ένα σωληνοειδές κύπελλο ύψους 15 εκατοστών από τα τέλη της 3ης χιλιετίας, την Πυξίδα, ένα αγγείο ύψους 7 εκατοστών από το δεύτερο μισό της 3ης χιλιετίας, το μαρμάρινο ειδώλιο μιας γυναικείας μορφής ύψους 35 εκατοστών από το 730 π.Χ. καθώς και άλλα Πρωτοκυκλαδύτικα και Βυζαντινά εκθέματα, γλυπτά και επιγραφές. Στο χώρο του μουσείο λειτουργεί και έκθεση του αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα.
Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου
Δ/νση: Εμμανουήλ Μπενάκη, (στη βορειοδυτική πλευρά κάτωθι του Δημαρχείου), πλατεία Μιαούλη
Τηλ. 2281088487
Διευκρινίζεται ότι η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και δεκαπέντε (15΄) λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στον παρακάτω πίνακα.