Δημοσιεύτηκε στις 28/1/2022, η απόφαση για το έργο «Έγκριση μελέτης κατασκευής στεγάστρου εισόδου επί της πρόσοψης του Θεάτρου “Απόλλων” στην Πλατεία Βαρδάκα στην Ερμούπολη Σύρου.», από το Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ (βλ. Ψ2ΕΙ4653Π4-Ψ6Κ).
Το στέγαστρο θα επανατοποθετηθεί σύμφωνα με το πρωτότυπο. Μια αντίστοιχη μελέτη η οποία είχε κατατεθεί πριν από 30 χρόνια μαζί με τα σχέδια αναστήλωσης του Θεάτρου δυστυχώς είχε απορριφθεί. Το ΥΠΠΟΑ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ότι θα πρέπει να υπάρξει η λιγότερο πιθανή φθορά στην μαρμάρινη πρόσοψη του και μάλιστα θα πρέπει να υποβληθεί σχέδιο όψης με αποτύπωση των υφιστάμενων σφραγισμένων οπών του παλαιού στεγάστρου και να αναπροσαρμοστούν οι προτεινόμενες θέσεις στήριξης, ώστε να ταυτίζονται για τον περιορισμό των νέων διατρήσεων.
Αυτή τη φορά η έκβαση της μελέτης είχε θετικό αποτέλεσμα και το νέο στέγαστρο σιγά σιγά θα τοποθετηθεί στο θέατρο “Απόλλων”.
Η απόφαση του ΥΠΠΟΑ
Ακολουθεί ολόκληρη η απόφαση με τους όρους και τις προϋποθέσεις εγκατάστασης του στεγάστρου:
Την έγκριση της μελέτης κατασκευής στεγάστρου εισόδου επί της πρόσοψης του Θεάτρου “Απόλλων” στην Πλατεία Βαρδάκα της Ερμούπολης Σύρου, διότι η προτεινόμενη κατασκευή αναπαραγάγει τεμηριωμένα, μια ενδιάμεση φάση του κτηρίου για την εξυπηρέτηση λειτουργικού σκοπού, με αξιοποίηση των υφιστάμενων, σφραγισμένων οπών στήριξης του παλαιού στεγάστρου, ενώ οι νέες δεν επηρεάζουν αξιόλογα αρχιτεκτονικά ή μορφολογικά στοιχεία του κτηρίου, με τους εξής όρους:
- Οι εργασίες να είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες στην περιοχή πολεοδομικές, κτιριοδομικές και λοιπές διατάξεις καθώς και άδειες άλλων Αρχών.
- Να υποβληθεί σχέδιο όψης με αποτύπωση των υφιστάμενων σφραγισμένων οπών του παλαιού στεγάστρου και να αναπροσαρμοστούν οι προτεινόμενες θέσεις στήριξης, ώστε να ταυτίζονται για τον περιορισμό των νέων διατρήσεων.
- Ως υλικό πλήρωσης των οπών να προταθεί συμβατό με τα μαρμάρινα μέλη κονίαμα, όμοιας χρωματικής απόδοσης, του οποίου η σύνθεση θα πρέπει να καθοριστεί κατόπιν συνεργασίας μηχανικού για τον προσδιορισμό των μηχανικών χαρακτηριστικών και Συντηρητή Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης για την αισθητική αποκατάσταση της όψης και η διάτρηση και η εφαρμογή του να γίνει υπό την εποπτεία τους, για την αποφυγή περαιτέρω τραυματισμού τους.
Κατόπιν των ανωτέρω η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα πρέπει να υποβάλλει στην Υπηρεσία μας, εις διπλούν, τα στοιχεία της μελέτης, διορθωμένα και συμπληρωμένα σύμφωνα με τους παραπάνω όρους, προκειμένου να επισυναφθούν στην παρούσα Απόφαση.
Η παρούσα έγκριση χορηγείται εν αναφορά προς τις διατάξεις του Ν. 4858/2021 και ανακαλείται στην περίπτωση μη τήρησης των προαναφερόμενων όρων, καθώς και σε περίπτωση αυθαιρέτων κατασκευών ή ενεργειών ή δραστηριοτήτων που δύνανται να αλλοιώσουν τον προστατευόμενο οικισμό.
Σε περίπτωση τροποποιήσεων από την ΥΔΟΜ η μελέτη θα πρέπει να επανυποβληθεί για έγκριση στην Υπηρεσία μας.
Σε περίπτωση που δεν θα τηρηθεί η παρούσα, οι εργασίες θα διακόπτονται και οι υπεύθυνοι θα υφίστανται τις προβλεπόμενες από το Νόμο κυρώσεις. Επισημαίνεται ότι η υπέρβαση των όρων και περιορισμών της παρούσας εγκριθείσας μελέτης, επιφέρει την εκ του νόμου ακυρότητά της.
Το έγγραφο αυτό δεν αντικαθιστά την απαιτούμενη από τον Νόμο οικοδομική άδεια που χορηγείται από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία ή από άλλη Αρχή ή Υπηρεσία, ούτε και αποτελεί αναγνώριση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.
Σύντομο ιστορικό
Τo Θέατρο Απόλλων επίσης γνωστό ως Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» είναι θέατρο που βρίσκεται στην Ερμούπολη της Σύρου. Το έμβλημα της πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης, κατασκευάστηκε το 1862-1864 σε σχέδια του διάσημου ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό και η σχεδίαση του είναι επηρεασμένη από τέσσερα τουλάχιστον ιταλικά πρότυπα. Η λειτουργία του άρχισε στις 20 Απριλίου 1864, με το Ριγκολέττο του Βέρντι.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε: https://apollontheater.gr