• Ημερολόγιο
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Syros Places
  • Επικοινωνία
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022
Syros Agenda
  • Culture@Home
  • Μουσική
    • Live
    • Party
    • Όπερα
    • Συναυλία
    • Χορός
  • Σινεμά
  • Θέατρο
  • Εκθέσεις
  • Βιβλίο
  • Φεστιβάλ
  • Εποχιακά
    • Σεμινάριο – Webinar
    • Συνέδριο
    • Ομιλία
    • Ημερίδα
    • Συριανό Καρναβάλι
    • Εορτές
    • Πάσχα
  • Παιδί
  • Θρησκεία
  • Άθληση
  • Υγεία
  • Θέματα
    • Ιστορία
    • Ψηφιακός Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Enfield Neorion
    • Επικαιρότητα
    • Απόψεις
    • Διάφορα
    • Διπλωματική
  • Εκτός Σύρου
No Result
View All Result
  • Culture@Home
  • Μουσική
    • Live
    • Party
    • Όπερα
    • Συναυλία
    • Χορός
  • Σινεμά
  • Θέατρο
  • Εκθέσεις
  • Βιβλίο
  • Φεστιβάλ
  • Εποχιακά
    • Σεμινάριο – Webinar
    • Συνέδριο
    • Ομιλία
    • Ημερίδα
    • Συριανό Καρναβάλι
    • Εορτές
    • Πάσχα
  • Παιδί
  • Θρησκεία
  • Άθληση
  • Υγεία
  • Θέματα
    • Ιστορία
    • Ψηφιακός Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Enfield Neorion
    • Επικαιρότητα
    • Απόψεις
    • Διάφορα
    • Διπλωματική
  • Εκτός Σύρου
No Result
View All Result
Syros Agenda
No Result
View All Result
Home Θέματα

Η πολιτιστική κληρονομιά ως ένα εργαλείο ανάπτυξης

19/10/2018
in Θέματα, Πολιτισμός
A A
0
Η πολιτιστική κληρονομιά ως ένα εργαλείο ανάπτυξης

Δελφοί και Μουσείο Βραυρώνας. Ο πολιτισμός και η κληρονομιά αποτελούν πολύτιμο οικονομικό και κοινωνικό κεφάλαιο.

της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Είναι χρόνια τώρα, ειδικά με την οικονομική κρίση, που συζητάμε για το τι μπορεί να προσφέρει η πολιτιστική κληρονομιά, σε μια χώρα που δεν έχει τίποτα άλλο εκτός από αυτήν και τον τουρισμό. Διακεκριμένοι επιστήμονες συναντήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου παρουσίασαν τα αποτελέσματα του «InHeriT: Η πολιτιστική κληρονομιά ως πηγή βιώσιμης ανάπτυξης», πρόγραμμα του Erasmus+, και συζήτησαν για τις δυνατότητες που δίνει στη χώρα μας η συγκεκριμένη πηγή. Μνημεία, χώροι, τοπία, δεξιότητες, πρακτικές, συλλογές μουσείων, βιβλιοθήκες, αρχεία κ.ά. Σε μια εποχή κατά την οποία όλα γύρω μας αλλάζουν, άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει χαράζοντας στρατηγικές. Οι πόροι αυτοί που μας κληροδοτούνται από το παρελθόν και η βιώσιμη διαχείρισή τους αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον 21ο αιώνα.

Ηταν σημαντικό το κάλεσμα του πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου και των εταίρων του προγράμματος. Γιατί αυτή η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης (καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ), η Λούκα Κατσέλη (καθηγήτρια Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός), η Σοφία Εφραίμογλου (αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού), ο Γεώργιος Μέργος (ομ. καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, ως εκπρόσωπος της επιστημονικής ομάδας του InHeriT), η Λίνα Μενδώνη (αρχαιολόγος στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και πρώην γ.γ. του ΥΠΠΟΑ), στην ουσία τεκμηρίωσε με επιστημονικούς όρους αυτό που όλοι επικαλούμαστε συχνά: ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης.

Όπως τόνισε ο Γεώργιος Μέργος, ο πολιτισμός και η κληρονομιά αποτελούν πολύτιμο οικονομικό και κοινωνικό κεφάλαιο και ένα αναπτυξιακό δυναμικό, καθορίζοντας ένα ολιστικό πλαίσιο για επενδύσεις με αποδεδειγμένη προστιθέμενη αξία, αφού σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, οι επενδύσεις σε πολιτιστικές δραστηριότητες δημιουργούν εισόδημα πάνω από 3,5 φορές το ποσό που δαπανάται. Σήμερα, το πολιτιστικό κεφάλαιο μιας περιοχής απαιτεί πόρους για συντήρηση και προστασία που δύσκολα διατίθενται από ήδη βεβαρημένους δημόσιους προϋπολογισμούς. Ομως, αυτό το αδρανές πολιτιστικό κεφάλαιο αποτελεί ταυτόχρονα ένα τεράστιο, αναξιοποίητο αναπτυξιακό δυναμικό, το οποίο, εντασσόμενο στη σύγχρονη οικονομική και κοινωνική ζωή, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη, με τη δημιουργία αφενός εισοδήματος και απασχόλησης, δηλαδή ευημερίας, και αφετέρου οικονομικών πόρων για τη συντήρηση και προστασία του ίδιου του πολιτιστικού κεφαλαίου.

Προστιθέμενη αξία

Η πολιτιστική κληρονομιά «δημιουργεί υψηλές προστιθέμενες αξίες και μετρήσιμες θετικές εξωτερικές οικονομίες λόγω της διασύνδεσής της με παραγωγικούς κλάδους. Από άποψη οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική, αποτελεί για τις σύγχρονες κοινωνίες ένα πολύτιμο κεφάλαιο, φορτισμένο με πλήθος συμβολικών αξιών», είπε στην τοποθέτησή της η Λίνα Μενδώνη, παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία. Οπως ότι το 2010 ο πολιτισμός συνέβαλε σε ποσοστό 4,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, δηλαδή, περισσότερο, και από την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ παρουσιάζει αύξηση σε ετήσια βάση κατά 12% μεγαλύτερη από όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας. Φέρνοντας το παράδειγμα της Γαλλίας, θύμιζε πως η πολιτιστική κληρονομιά το 2011 απέφερε 8,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Οικοδομικών Επιχειρήσεων, το 2013, οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης κτιρίων-μνημείων αντιπροσώπευαν το 27,5% της αξίας της κατασκευαστικής βιομηχανίας της Ευρώπης.

Μελέτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καταδείξει ότι η επένδυση στο ιστορικό περιβάλλον 1 λίρας αποφέρει 1,60 λίρες πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας στη διάρκεια 10 ετών, ενώ μελέτη του ΥΠΠΟΑ το 2014 κατέδειξε ότι η επένδυση 1 ευρώ σε έργο πολιτισμού αποφέρει 3,44 ευρώ σε βάθος 5ετίας.

Ο τουρισμός, πρόσθεσε, εκτιμάται ότι συνεισφέρει 415 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ε.Ε., ενώ 3,4 εκατ. τουριστικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν 15,2 εκατ. θέσεις εργασίας – πολλές από αυτές άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες με την πολιτιστική κληρονομιά.

Πολιτισμικό απόθεμα

«Οι κοινωνίες μπορούν να στηριχθούν και να αντλήσουν από το πολιτισμικό τους απόθεμα, να βρουν λύσεις και απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα και προβλήματα που τις ταλανίζουν». Πρόσφατες έρευνες στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι ο τομέας του πολιτισμού, και ειδικότερα της πολιτιστικής κληρονομιάς, «βρίσκεται στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο οποίος ήδη συντελείται στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, που δεν αφορά απλώς την αλλαγή στις τεχνολογίες. Αφορά την αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων, των παραγωγικών προτύπων, της ισορροπίας ανάμεσα στο οικονομικό και διανοητικό κεφάλαιο». Ποια είναι η ελληνική νοοτροπία; «Το στερεότυπο –τουλάχιστον στη χώρα μας – ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αντιστρατεύεται την ανάπτυξη, είναι απολύτως εσφαλμένο». Η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα είναι επιβεβλημένη, «διότι έτσι αυξάνονται οι πόροι για την πολιτιστική κληρονομιά: με την κοινωνική οικονομία, το crowdfunding, τη φιλανθρωπία, τον εθελοντισμό, την κοινωνική εταιρική ευθύνη».

Πηγή: kathimerini.gr

ShareTweetShareShareSendSend

Σχετικά Άρθρα

Το «Μνημείο Επισκοπής Σικίνου» διακρίθηκε στα «Europa Nostra Awards» 2022
Θέματα

Το «Μνημείο Επισκοπής Σικίνου» διακρίθηκε στα «Europa Nostra Awards» 2022

01/07/2022
Δήμος Σύρου – Ερμούπολης: Αιτήσεις για επιχορήγηση πολιτιστικών συλλόγων
Θέματα

Έρευνα της ΕΣΔΙΑΠΟΚ για τη χαρτογράφηση του πεδίου της Πολιτιστικής Διαχείρισης στην Ελλάδα

01/07/2022
Next Post

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών για τη σκυροδέτηση κτιρίου στην Ερμούπολη

Προβολή Ντοκιμαντέρ για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην εκπομπή ΑΕΙΝΑΥΤΕΣ

Παρουσίαση των προϊόντων MICROSPORE στο Φυτώριο "Ανθέων Οδός"

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Σύρου
Δωρεάν

9ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Σύρου

απο syrosagenda
06/07/2022
0

Περισσοτερα...
Παρουσίαση βιβλίου «Τυπογραφία και τυπογράφοι στην Ερμούπολη της Σύρου 19ος –20ος αι.»
Βιβλίο

Παρουσίαση βιβλίου «Τυπογραφία και τυπογράφοι στην Ερμούπολη της Σύρου 19ος –20ος αι.»

απο syrosagenda
06/07/2022
0

Περισσοτερα...
Εργαστήριο βιβλιοδεσίας για παιδιά 7-12 ετών
Δωρεάν

Εργαστήριο βιβλιοδεσίας για παιδιά 7-12 ετών

απο syrosagenda
06/07/2022
0

Περισσοτερα...
ΚΕΚ Στόχευση: Προγράμματα Κατάρτισης και Πιστοποίησης Εργαζομένων Γυναικών
Εποχιακά

ΚΕΚ Στόχευση: Επιδοτούμενο πρόγραμμα από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

απο syrosagenda
06/07/2022
0

Περισσοτερα...

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • Θέματα
  • Βιβλίο
  • Εκθέσεις
  • Εποχιακά
  • Θέατρο
  • Θρησκεία
  • Μουσική
  • Οικολογία
  • Παιδί
  • Σινεμά
  • Άθληση

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΡΟΥ

Λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία των πολιτών, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, πιθανόν να υπάρξουν τροποποιήσεις στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων.

ΩΡΑΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Δρομολόγια Mini Bus έως τις 17.30 λόγω lockdown
Ανακοίνωση

Θερινά Δρομολόγια των Mini Bus (11.7-2.9.2022)

απο syrosagenda
06/07/2022
0

Ενημερώνουμε τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας, όπως και κάθε ενδιαφερόμενο, ότι τα θερινά δρομολόγια 2022 της Δημοτικής Αστικής...

Περισσοτερα...

Απαγόρευση εισόδου στο «Νησάκι» τις πρωϊνές ώρες κατά την καλοκαιρινή περίοδο

04/07/2022
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ερμούπολη λόγω του «Stoiximan AegeanBall Fest»

Υπενθύμιση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων λόγω του «Stoiximan AegeanBall Fest»

04/07/2022

HIGHLIGHTS

9ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Σύρου

Παρουσίαση βιβλίου «Τυπογραφία και τυπογράφοι στην Ερμούπολη της Σύρου 19ος –20ος αι.»

Εργαστήριο βιβλιοδεσίας για παιδιά 7-12 ετών

ΚΕΚ Στόχευση: Επιδοτούμενο πρόγραμμα από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

Θερινά Δρομολόγια των Mini Bus (11.7-2.9.2022)

Loco Circus Art Show By Νefelopetra // «Anassa Cycladic Village»

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του Syros Agenda, χωρίς τη δημόσια αναφορά του ονόματός του με ενεργό link (Ν.2121/1993, άρθρο 25, παρ.2) όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.
ΠΡΟΣΟΧΗ στο copy/paste από εμάς γιατί τα άρθρα μας επικαιροποιούνται!

Εγγραφή στο Newsletter

Όλα τα τελευταία νέα στο email σας! Με την εγγραφή σας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης

Προστεθείτε στους 22 εγγεγραμμένους.

ΘΕΣΕΙΣ ΠΛΟΙΩΝ LIVE

ΘΕΣΕΙΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ LIVE

MEDIA KIT

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ / COVID 19

ΚΑΙΡΟΣ ΣΥΡΟΥ

Ermoúpolis, Greece

© 2021 Syros Agenda | Καθημερινή ενημέρωση για την τέχνη και τον πολιτισμό

No Result
View All Result
  • Culture@Home
  • Μουσική
    • Live
    • Party
    • Όπερα
    • Συναυλία
    • Χορός
  • Σινεμά
  • Θέατρο
  • Εκθέσεις
  • Βιβλίο
  • Φεστιβάλ
  • Εποχιακά
    • Σεμινάριο – Webinar
    • Συνέδριο
    • Ομιλία
    • Ημερίδα
    • Συριανό Καρναβάλι
    • Εορτές
    • Πάσχα
  • Παιδί
  • Θρησκεία
  • Άθληση
  • Υγεία
  • Θέματα
    • Ιστορία
    • Ψηφιακός Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Enfield Neorion
    • Επικαιρότητα
    • Απόψεις
    • Διάφορα
    • Διπλωματική
  • Εκτός Σύρου

© 2021 Syros Agenda | Καθημερινή ενημέρωση για την τέχνη και τον πολιτισμό