Κυκλαδικό ειδώλιο του 2600-2300 π.Χ. από τη Σύρο, που αναφέρεται με το αριθμ. 1472 στην ιστοσελίδα του οίκου Thomaston Place Auction Galleries, δημοπρατείται στο Thomaston των ΗΠΑ, με τιμή εκκίνησης τα 4.000$! Η εκτίμηση του οίκου είναι ότι η τιμή του θα κυμανθεί από 8.000$ έως 12.000$.
Πρόκειται για το μαρμάρινο Ειδώλιο γυναίκας, από τη Σύρο του 2600-2300 π.Χ., ύψους 34,8 εκατ., με απλοποιημένες μορφές κεφαλής, μύτης, κορμού, άκρων (χέρια και πόδια). Η γονιμότητα υπογραμμίζεται από τα στήθη, το ηβικό τρίγωνο και τη ελαφρά διόγκωση της κοιλιάς, που μπορεί να υποδηλώνουν εγκυμοσύνη, Υπάρχουν μικρές φθορές στο πίσω μέρος του κεφαλιού, του ώμου και του αγκώνα και λείπουν δάχτυλα από το ένα πόδι.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της δημοπρασίας:
https://live.thomastonauction.com/lots/view/1-33VQ0G/cycladic-marble-tomb-offering
Παλαιότερα ο ίδιος Οίκος Δημοπρασιών είχε πουλήσει όπως εμφανίζεται στη σελίδα του, άλλο ένα Κυκλαδικό Ειδώλιο από τη Σύρο που έφτασε την τιμή των 17.500$! (βλ. ΕΔΩ)
Τα περισσότερα ειδώλια βρέθηκαν μέσα σε τάφους και ορισμένα σε σπίτια, ιερά και οικισμούς. Το αρχαιότερο Κυκλαδικό ειδώλιο βρέθηκε στο Σάλιαγκο, ένα νησάκι μεταξύ της Πάρου και της Αντιπάρου. Ο πρώτος που συστηματοποίησε τη μελέτη του κυκλαδικού πολιτισμού ήταν ο σπουδαίος Έλληνας αρχαιολόγος Χρήστος Τσούντας. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις σχετικά με τη σημασία τους. Έχουν ερμηνευτεί ως υποκατάστατα ανθρωποθυσιών ή ως εικόνες σεβαστών προγόνων, ως ψυχοπομποί ακόμα και ως παιχνίδια για να παίζει με αυτά ο νεκρός. Μια άλλη ερμηνεία θέλει τα ειδώλια μορφές, παρόμοιες με τους ήρωες και τις νύμφες του ελληνικού πανθέου. Πιο πολύ έχει υποστηριχθεί ότι απεικονίζουν τη θεότητα της Γονιμότητας.
Για τους αρχαιολόγους η αρχαιοκαπηλία είναι απλά καταστροφή. Και μάλιστα η χείριστη μορφή όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους. Για τους … κυνηγούς; Το εύκολο χρήμα. Και για τους …συλλέκτες; Το ιδανικό αξεσουάρ για το σαλόνι τους.