Διαδικτυακό σεμινάριο γνωριμίας με τον εθνικό συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου SearchCulture.gr διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020 στις 11.00 π.μ. Το σεμινάριο απευθύνεται σε πολιτιστικούς φορείς που ήδη συμμετέχουν στο SearchCulture.gr, αλλά και σε φορείς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτό, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την υποδομή, τα οφέλη και τις προϋποθέσεις ένταξης τους.
Στο SearchCulture.gr, που αναπτύσσει το ΕΚΤ, έχουν συγκεντρωθεί ήδη 700.000 ψηφιακά τεκμήρια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, από 68 φορείς περιεχομένου, όπως μουσεία, αρχεία, πινακοθήκες, πολιτιστικά ιδρύματα και δήμοι. Διαμορφώνεται, έτσι, με συστηματικότητα, συνέπεια και συνέχεια ένας ψηφιακός Δημόσιος Χώρος για την ανάδειξη και τον διαμοιρασμό του δημόσιου πολιτιστικού αγαθού. Παράλληλα, το ΕΚΤ, μέσω της υποδομής του SearchCulture.gr, συμβάλλει στη διεθνή προβολή του ελληνικού πολιτισμού, τροφοδοτώντας την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana με έγκριτο ελληνικό περιεχόμενο.
Το ζήτημα της ψηφιακής παρουσίας σε καιρό κρίσης
Η κρίση που έφερε η πανδημία περιορίζει τη φυσική παρουσία και διάδραση με τον πολιτισμό. Καθώς οι επαγγελματίες του πολιτισμού επιχειρούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, το ζήτημα είναι πώς θα διασφαλιστεί η πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού, ψηφιακά. Η δυναμική που ενσωματώνουν οι πολιτιστικοί συσσωρευτές δίνει λύση στο πρόβλημα, καθιστώντας δυνατή την πρόσβαση σε μεγάλο όγκο πολιτιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.
Στο SearchCulture.gr συγκεντρώνονται και διασυνδέονται συλλογές από τους σημαντικότερους φορείς πολιτισμού και ιστορίας της χώρας μας. Μερικοί από τους φορείς που συμμετέχουν στο δίκτυο του SearchCulture.gr είναι η Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) – Μορφωικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, η Ιστορική & Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), η Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα “Βασίλειος ΠΑ”, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εβραϊκό Μουσείο κ.ά..
Οι χρήστες μπορούν πλέον να εξερευνήσουν εύκολα και γρήγορα μεγάλα και ποικιλόμορφα σύνολα δεδομένων που ανήκουν σε συλλογές διαφορετικών φορέων. Ο πολύτιμος αυτός όγκος ψηφιακού περιεχομένου ανοίγει νέες προοπτικές για ερευνητές, ιστορικούς, εκπαιδευτικούς, σπουδαστές και όσους ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν ενιαίες αναζητήσεις σε όλο το φάσμα αρχείων και ψηφιακών συλλογών της χώρας.
Για τους φορείς, η αξία της συμμετοχής στον συσσωρευτή είναι μεγάλη. Εκτός από την ένταξη σε ένα μεγάλο δίκτυο που αντιπροσωπεύει την ανοικτή πρόσβαση και την καινοτομία στον πολιτισμό, διευρύνεται η ψηφιακή παρουσία τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ ενισχύεται η ευρεσιμότητα, η παρουσία και η σημασιολογική διαλειτουργικότητα του περιεχομένου τους.
Το σεμινάριο
Το σεμινάριο του ΕΚΤ απευθύνεται σε φορείς που επιθυμούν να εντάξουν ή έχουν ήδη εντάξει τις ψηφιακές τους συλλογές στο SearchCulture.gr. Στους φορείς του πολιτισμού, σε μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία, δήμους και ερευνητικά ιδρύματα, όπως επίσης και στους τεχνικούς αναδόχους που συμμετέχουν σε έργα ψηφιοποίησης πολιτιστικών συλλογών.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα παρουσιαστούν από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΚΤ, η υποδομή του SearchCulture.gr, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί η συλλογή ενός φορέα για να ενταχθεί στον εθνικό συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου, αλλά και τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή στο μεγάλο αυτό δίκτυο φορέων πολιτισμού. Θα παρουσιαστούν ακόμη κάποιες από τις διαδικασίες που συμβαίνουν στην “αφανή” πλευρά του συσσωρευτή και που βελτιώνουν σημαντικά την αξία χρήσης του πολιτιστικού περιεχομένου, όπως οι δίγλωσσοι σημασιολογικοί εμπλουτισμοί.
Στη συνέχεια, η Χαρά Αποστολάκη από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Βενιζέλος” θα μιλήσει για τη συνεργασία του Ιδρύματος με το ΕΚΤ, ενώ ο Δημήτρης Μπουρίκος από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η Θεοδώρα Γκένιου, θα παρουσιάσουν την αξία της χρήσης του SearchCulture.gr από την πλευρά του ερευνητή και της εκπαιδευτικού αντίστοιχα.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεi μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams. H συμμετοχή είναι ανοικτή, αλλά είναι απαραίτητη η εγγραφή εδώ. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε στο email events@ekt.gr ή στο τηλ. 210 2204950.
Σε ξεχωριστά διαδικτυακά σεμινάρια που θα ακολουθήσουν, το ΕΚΤ θα εστιάσει σε περισσότερο βάθος, αφενός στους σημασιολογικούς εμπλουτισμούς για τους φορείς και, αφετέρου, στις δυνατότητες χρήσης του SearchCulture.gr από την εκπαιδευτική κοινότητα.