Κύκλος διαλέξεων
στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ
3η διάλεξη
Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024, 17:00–18:30,
Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο ΜΙΕΤ
Συλλογές σπάνιου και πολύτιμου υλικού (αρχεία, χειρόγραφα, παλαίτυπα): προκλήσεις και προοπτικές
Στην 3η διάλεξη της σειράς καλεσμένη ομιλήτρια είναι η κ. Χαρούλα Σκαβάκη, υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου.
Η κ. Σκαβάκη θα μας παρουσιάσει την ιστορία της βιβλιοθήκης, συλλογές της που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σπάνια και πολύτιμα τεκμήρια, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της, ειδικά ως προς τη διαχείριση αυτών των τεκμηρίων. Θα συζητήσουμε για τις δυνατότητες, αλλά και τις ανάγκες που δημιουργούν τα νέα ψηφιακά μέσα, για τις ανάγκες των ερευνητών και των απλών επισκεπτών, την οργάνωση και διαχείριση του υλικού, τις συνεργασίες, τα προγράμματα διάχυσης και εξωστρέφειας, τις δυνατότητες και τα όρια.
Η κ. Χαρούλα Σκαβάκη είναι πτυχιούχος Βιβλιοθηκονομίας. Από το 1992 μέχρι το 1994 ήταν υπεύθυνη της δράσης «βιβλιοαυτοκίνητο» (κινητή βιβλιοθήκη) της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων. Το 1995 συνεργάστηκε με το Ιστορικό Αρχείο του Νομού Κυκλάδων. Από το 1999 εργάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου–Ερμούπολης.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου-Ερμούπολης ιδρύθηκε στην Ερμούπολη το 1926, επί δημαρχίας Επαμεινώνδα Παππαδάμ, με το διαχωρισμό της από την ήδη υπάρχουσα Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Σύρου και τη μεταφορά των 2.000 περίπου τόμων που ανήκαν στον Δήμο Ερμούπολης στον νεοσύστατο οργανισμό. Πυρήνα της πρώτης αυτής συλλογής αποτελούσε η βιβλιοθήκη του Ιακώβου Ρώτα, αγαπημένου φίλου του Κοραή, και του Επισκόπου Κυκλάδων Ανθίμου Κομνηνού, που κληροδοτήθηκε το 1842. [Πηγή: https://library.syros-ermoupolis.gr]
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: https://forms.office.com/e/Am2SsjWpSm
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 32 21 337
Παν. Σκουζέ 3, Αθήνα
e-mail: ipamiet@otenet.gr
Η διάλεξη θα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά στο κανάλι YouTube του ΜΙΕΤ
Κύκλος διαλέξεων στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ
Ομιλητές είναι προσκεκλημένοι υπεύθυνοι σημαντικών συλλογών στις οποίες φυλάσσεται σπάνιο και πολύτιμο υλικό (αρχέτυπα και παλαίτυπα, χειρόγραφα κ.ά.).
Εκτός από την παρουσίαση της ιστορίας και των κύριων χαρακτηριστικών των συλλογών των οποίων έχουν την ευθύνη, οι ομιλητές θα παρουσιάσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, τη σχέση με το κοινό (ερευνητικό ή/και ευρύτερο), τις επί μέρους δράσεις (διατήρησης, συντήρησης, διάχυσης, εξωστρέφειας), τα προβλήματα και τις απαιτήσεις στο πλαίσιο των νέων προοπτικών, αλλά και των προκλήσεων που εγείρονται στην εποχή των digital humanities, της εξ αποστάσεως εργασίας, των νέων μεθοδολογιών, καθώς και τα ήθη που επικρατούν στην έρευνα, την αναζήτηση, τη χρήση του υλικού, τη δημοσίευση.