Ψηφιακή εκδήλωση
20 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 18:00
www.facebook.com/events/1775277549306844
«Η ιστορία, τα αρχεία και τα μουσεία των επιχειρήσεων ως εργαλεία για τη δια βίου μάθηση και την ανάδειξη της βιομηχανικής μας κληρονομιάς»
Τα αρχεία των επιχειρήσεων αποτελούν αντικείμενο μελέτης στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα. Τα αρχεία και τα μουσεία των επιχειρήσεων, δεν καταγράφουν μόνο την ιστορία των ίδιων των επιχειρήσεων, αλλά συμβάλλουν ουσιαστικά στη μελέτη οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων για τα οποία τα επίσημα αρχεία -συνήθως- σιωπούν.
Τα αρχεία και τα μουσεία των επιχειρήσεων δεν είναι απαραίτητα μόνο για την οικονομική ιστορία, αλλά αποτελούν σημαντική πηγή για τις άλλες όψεις της ιστορίας όπως: την ιστορία της κοινωνίας και των νοοτροπιών, των τεχνικών και των τεχνών, των θεσμών και της διακυβέρνησης, της διαφήμισης και της επικοινωνίας, των περιβαλλοντικών αναζητήσεων, της φιλανθρωπίας και της εταιρικής υπευθυνότητας, της διατροφής και των καθημερινών συνηθειών, της μόδας, της διασκέδασης και του ελεύθερου χρόνου, τις ισότητας των φύλλων και των κοινωνικών διακρίσεων, της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού design, της υγείας της εργασίας και των επιδημιών, κ.λπ.
Παράλληλα, οι εταιρικές επέτειοι -πολύ συχνά- παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη διάσωση και ανάδειξη των αρχείων των επιχειρήσεων, στη δημιουργία μουσειακών και εκθεσιακών χώρων, στην έκδοση ιστορικών λευκωμάτων και στην ανάδειξη παλαιών βιομηχανικών και εμπορικών χώρων, ανοικτών στο ευρύ κοινό. Επίσης, συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ενσωμάτωση στοιχείων συνέχειας στην εταιρική κουλτούρα των επιχειρήσεων, στην ομαλή διαδοχή των γενεών τους, στην αποδοχή των οργανωτικών μετασχηματισμών τους, αλλά και στην ενσωμάτωση στοιχείων νεοτερικότητας και εκσυγχρονισμού στις πρακτικές και τις σχέσεις τους με τα ενδιαφερόμενα μέρη τους.
Το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων ΑΜΚΕ (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.), σε συνεργασία με το «Ethos Lab» Κέντρο Έρευνας για τη Διακυβέρνηση και την Αειφορία IKE, την «TASEIS» Συμβουλευτικές & Εκπαιδευτικές Υπηρεσίες και το ΚΔΒΜ2 «TASEIS – ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ», επιθυμούν να αναδείξουν τη σημασία αυτής της υλικής και άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως ένα σημαντικό εργαλείο για τη δια βίου μάθηση, για την ενδοεταιρική εκπαίδευση και την ανάπτυξη εταιρικής κουλτούρας καθώς και για την ανάδειξη της βιομηχανικής μας κληρονομιάς.
Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020» και εγκαινιάζει τον Κύκλο Εκδηλώσεων του Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. με θέμα «Μικρές και μεγάλες ιστορίες επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα (19ος – 21ος αιώνας) (Οκτώβριος 2020 – Μάρτιος 2021).
Ομιλητές
Θεόδωρος Κατσικάρος (Δρ. Συγκριτικής φιλολογίας και εκπαιδευτικός),
Γιώργος Λαδάς (Οικονομολόγος), Ευαγγελία Μπαφούνη (Ιστορικός)
Νικόλαος Μέλιος (Οικονομολόγος – ΜΑ Επικοινωνία).
Συζητητές
Πάκης Παπαδημητρίου (Διευθυντής Εταιρικής Ποιότητας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ε.Κ.Ε. του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου).
Γεώργιος Μέλιος (Δρ. Οικονομολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος της «Ethos Lab» IKE)
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο
Αντώνης Γκορτζής,(Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Επιχειρηματική Ηθική «ΕΒΕΝ GR»).
Διάρκεια εκδήλωσης 60′ μέσα από προκαθορισμένη διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο imtiie@otenet.gr, ώστε να λάβουν τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης.