Καθιερωμένη από την Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ) – Unesco, το 1982, η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, εορτάζεται στις 29 Απριλίου με έναυσμα την ημερομηνία γέννησης του δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου, Ζαν – Ζορζ Νοβέρ (1727-1810).
Κάθε χρόνο, μία προσωπικότητα του χορού αναλαμβάνει να γράψει ένα μήνυμα, με στόχο την ανάδειξη του χορού ως μία μορφή τέχνης που δεν γνωρίζει κανενός είδους όρια και ενώνει όλους τους ανθρώπους μέσα από τη ρυθμική της γλώσσα.
Το ΔΙΘ προσκαλεί, κάθε χρόνο, έναν καταξιωμένο χορογράφο ή χορευτή να γράψει το Διεθνές Μήνυμα, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και δημοσιοποιείται μέσα από τα Εθνικά Κέντρα του Ινστιτούτου. Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρα Χορού υπογράφει ο Friedemann Vogel από τη Γερμανία, ο κύριος χορευτής μπαλέτου με το Μπαλέτο της Στουτγάρδης.
Για άλλη μια χρονιά λόγω των ειδικών συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας ο εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα του Χορού θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.
Περισσότερες πληροφορίες για τις διαθέσιμες εκδηλώσεις θα βρείτε ΕΔΩ
Το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2021
“Όλα ξεκινούν με κίνηση – ένα ένστικτο που έχουμε όλοι – και ο χορός είναι η κίνηση με σκοπό την επικοινωνία. Καθώς η άψογη τεχνική είναι σημαντική και εντυπωσιακή, είναι τελικά αυτό που ο χορευτής εκφράζει μέσα στην κίνηση που είναι η ουσία.
Ως χορευτές, συνεχίζουμε να κινούμαστε, φιλοδοξώντας να δημιουργήσουμε αυτές τις αξέχαστες στιγμές. Ανεξάρτητα από το είδος του χορού, είναι αυτό που κάθε χορευτής προσπαθεί να πετύχει. Έτσι, όταν ξαφνικά, δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε άλλες παραστάσεις, με θέατρα κλειστά και ακυρωμένα φεστιβάλ, οι κόσμοι μας σταματούν. Χωρίς φυσική επαφή. Χωρίς παραστάσεις. Χωρίς κοινό. Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία δεν προκλήθηκε τόσο συλλογικά η χορευτική κοινότητα να παραμείνει ενεργή, να βρει το λόγο ύπαρξής μας.
Ωστόσο, ακριβώς όταν κάτι πολύτιμο έχει αφαιρεθεί από εμάς, εκτιμούμε πραγματικά πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτό που κάνουμε και πόσο σημαίνει ο χορός για την κοινωνία γενικότερα. Οι χορευτές επευφημούνται συχνά για το φυσικό τους σθένος, όταν στην πραγματικότητα υποστηριζόμαστε ακόμη περισσότερο από τη διανοητική μας δύναμη. Πιστεύω ότι αυτός ο μοναδικός συνδυασμός σωματικής και ψυχολογικής ευκινησίας θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε, να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας για να συνεχίσουμε να χορεύουμε και να συνεχίσουμε να εμπνέουμε.”
– Friedemann Vogel
Σύντομο ιστορικό
Η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού καθιερώθηκε το 1982 και συντονίζεται από το CID με σκοπό να στρέψει την προσοχή του κοινού προς την τέχνη του χορού. Κάθε χρόνο την 29η Απριλίου οι σχολές χορού, οι χορευτικές ομάδες, οι οργανώσεις, οι λέσχες και οι άλλοι φορείς που έχουν σαν αντικείμενο τον χορό, διοργανώνουν εκδηλώσεις που απευθύνονται προς ένα ευρύτερο κοινό από ό,τι συνήθως.
Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID είναι ο επίσημος ανώτατος οργανισμός για όλες τις μορφές χορού σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ανάμεσα στα χιλιάδες μέλη του είναι οι σημαντικότερες ομοσπονδίες, οργανώσεις, σχολές, ομάδες, καθώς και άτομα σε περισσότερες από 170 χώρες. Είναι παγκόσμια μη-κυβερνητική που ιδρύθηκε το 1973 στη UNESCO στο Παρίσι, όπου εδρεύει. Η UNESCO είναι ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.
Ο Δρ Αλκης Ράφτης είναι ο πρώτος Ελληνας που εξελέγη επικεφαλής παγκόσμιας μη-κυβερνητικής οργάνωσης της UNESCO. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων διεθνούς κυκλοφορίας και πρόεδρος του Χοροθεάτρου «Δόρα Στράτου».
Το επίσημο μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρας του Χορού στέλνεται σε δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες του χορού σε 200 χώρες. Μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες και διαβάζεται στις αντίστοιχες εκδηλώσεις.
Σχετικοί ιστότοποι: www.international-dance-day.org