Η «Οδύσσεια», ένα από τα δύο μεγάλα έπη του Ομήρου, αφηγείται το μακρινό, περίεργο ταξίδι του Οδυσσέα μετά τον Τρωϊκό πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του δεκαετούς ταξιδιού τους, ο Οδυσσέας και οι άντρες του έπρεπε να ξεπεράσουν τις θεϊκές και φυσικές δυνάμεις, και δοκιμασίες από τις επικίνδυνες καταιγίδες και τους ανέμους έως τις απρόσμενες συναντήσεις με τον Κύκλωπα Πολύφημο, τους Λαιστρυγόνες, τη θεά-μάγισσα Κίρκη και όλα τα υπόλοιπα γεγονότα που μας είναι γνωστά. Είχαν μια πολύπλοκη πορεία, ταξιδεύοντας σε όλη τη Μεσόγειο, κατευθυνόμενοι καθοδικά πρώτα προς την Κρήτη και την Τυνησία. Στη συνέχεια στη Σικελία, μετά προς την Ισπανία και ξανά στην Ελλάδα.
Ένας εύκολος τρόπος για να ανακαλύψετε όλες τις κατευθύνσεις και τις περιοχές στην «Οδύσσεια», είναι να επισκεφτείτε το διαδραστικό χάρτη που δημιουργήθηκε από την Gisèle Mounzer. Η Gisèle Mounzer (Internal Product Communication Manager στην Esri) πραγματοποίησε μία πολύ μεγάλη έρευνα και μετά από προσπάθειες χρόνων, κατάφερε να προσδιορίσει τον διάπλου του Οδυσσέα. Μία υπέροχη προσπάθεια-ανάλυση δεδομένων και συστοιχισμό τοποθεσιών με τα στοιχεία που παραθέτει ο Όμηρος στο ανεπανάληπτο έπος του «Οδύσσεια».
Στην πορεία του Οδυσσέα προς την Τυνησία, βάσει του διαδραστικού χάρτη, διακρίνεται ότι το πλοίο του έπλεε ανοιχτά της Σύρου. Είναι όντως έτσι όμως; Το ταξίδι του Οδυσσέα παρουσιάζεται σε 14 βασικούς σταθμούς, οι οποίοι τοποθετούνται πάνω σε έναν σύγχρονο χάρτη που σχεδιάστηκε από την Esri, μια εταιρεία που δημιουργεί λογισμικό χαρτογράφησης GIS. Κάνοντας click επάνω στα αντίστοιχα νούμερα μπορούμε να διαβάσουμε όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν.
Αν είστε έτοιμοι, ελάτε να ακολουθήσουμε τα ίχνη του μυθικού βασιλιά της Ιθάκης κάνοντας πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://esripm.maps.arcgis.com/apps/MapTour/index.html
Ας μην ξεχνάμε και τους δεσμούς του Οδυσσέα με τον Εύμαιο, τον πιστό χοιροβοσκό του, ο οποίος έκανε κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί η περιουσία του κυρίου του κατά τη διάρκεια της εικοσάχρονης απουσίας του. Είναι το μοναδικό πρόσωπο στην «Οδύσσεια» στο οποίο ο ποιητής της απευθύνεται στο δέυτερο πρόσωπο: «δι Ευμαίη» = «εσύ, Εύμαιε».
Στη ραψωδία ο, ο Τηλέμαχος πηγαίνει στην καλύβα του Εύμαιου, μετά από προτροπή της Αθηνάς. Στο μεταξύ ο Εύμαιος αφηγείται στον Οδυσσέα πως ήταν βασιλόπουλο, γιος του Κτησία, βασιλιά της νήσου Συρίης (δηλαδή της Σύρου), αλλά η Φοίνισσα τροφός του τον πήρε μαζί της σε φοινικικό καράβι και οι Φοίνικες έμποροι τον πούλησαν στο Λαέρτη, περνώντας από την Ιθάκη. Η Αντίκλεια τον ανάθρεψε σαν παιδί της και, όταν μεγάλωσε τον εγκατέστησε στους αγρούς.
————
Διαβάστε επίσης: Εύμαιος – ο πιστός χοιροβοσκός του Οδυσσέα ήταν από τη Σύρο