Ημερολόγιο και υπολογιστής κύησης από το Λούβρο
Το πρώτο κυκλαδικό τηγανόσχημο που παρουσιάζεται είναι περίπου του 2700 π.Χ πιθανότατα από τη Σύρο και βρίσκεται σήμερα στο Λούβρο στο Παρίσι. Μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι έχει εγχάρακτη διακόσμηση από τρίγωνα και παύλες οργανωμένα τέσσερεις κύκλους. O αριθμός των στιγμάτων δεν είναι βέβαια τυχαίος Το όλο κατασκεύασμα στηρίζεται σε μια επίπεδη βάση που έχει 32 έκτυπα τρίγωνα. Προσθέτοντας τα έκτυπα τρίγωνα με τις χαράξεις 9+34+231+258+52 δίνουν αποτέλεσμα 584 όσες οι μέρες που η Αφροδίτη χρειάζεται να έλθει σε σύνοδο.Το πρώτο κυκλαδικό Τηγανόσχημο που παρουσιάζεται είναι περίπου του 2700 π.Χ πιθανότατα από την Σύρο και ευρίσκεται σήμερα στο Λούβρο στο Παρίσι. Μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι έχει εγχάρακτη διακόσμηση από τρίγωνα και παύλες οργανωμένα τέσσερεις κύκλους. O αριθμός των στιγμάτων δεν είναι βέβαια τυχαίος. Το όλο κατασκεύασμα στηρίζεται σε μια επίπεδη βάση που έχει 32 έκτυπα τρίγωνα. Προσθέτοντας τα έκτυπα τρίγωνα με τις χαράξεις 9+34+231+258+52 δίνουν αποτέλεσμα 584 όσες οι μέρες που η Αφροδίτη χρειάζεται να έλθει σε σύνοδο.
Ο υπολογιστής της Σύρου
Το εύρημα με κωδικό 5153 του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών είναι από την Χαλανδριανή της Σύρου. Το εύρημα αυτό λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το προαναφερόμενο που βρίσκεται στο Λούβρο.
Χαρακτηριστικός είναι ο κύκλος με τα 32 έκτυπους μηνίσκους που σχηματίζουν το ηβικό τριγωνικό σύμβολο, με ένα κύκλο που στο κάτω μέρος φέρει μια κάθετη γραμμή με 10 έκτυπα σημεία. Από την περιοχή αυτή η Κυκλαδίτισσα θα έπρεπε καθημερινά να σημείωνε την περίοδο του κύκλου της. Όταν μέσα σε 32 ημέρες δεν εμφανιζόταν η περίοδος της τότε συνέχιζε να σημειώνει στον εξωτερικό κύκλο με τους 234 έκτυπους μηνίσκους όπως παρατηρούμε στην εικόνα 5.
Το αποτέλεσμα είναι όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός θα έχουν συμπληρωθεί (32+234)= 264 ημέρες. Στο τέλος των 264 ημερών θα έχει έλθει η μέρα της γέννησης.
Ο προσδιορισμός της γέννας
Μια άλλη εναλλακτική πιθανότερη χρήση του τηγανόσχημου, παράλληλα με την χρήση του ως ημερολόγιο, είναι η παρακολούθηση και προσδιορισμός της ημέρας της γέννας της γυναίκας με τον εξής τρόπο: Η εκάστοτε ενδιαφερόμενη γυναίκα, κάθε μέρα, σημείωνε με ένα χρώμα στην βάση με τα 32 έκτυπα τρίγωνα τον κύκλο της έμμηνου ρύσης της. Μέσα σε 32 ημέρες θα μπορούσε να γνωρίζει αν είχε μείνει έγκυος εφόσον είχε καθυστέρηση. Θεωρώντας το εννεάκτινο αστέρι στο κέντρο υποδηλώνει τους 9 σεληνιακούς μήνες 9Χ29,5 που αντιστοιχούν 265 ημέρες που είναι οι μέρες κύησης. Επειδή οι δύο εσωτερικοί κύκλοι έχουν άθροισμα 34+77Χ3=34+231=265 ημέρες οι ερευνητές θεωρούν ότι αφού είχε παρατηρήσει τον κύκλο της στην βάση με τα 32 τρίγωνα την μετέφερε τσημειώνοντας τις ημέρες που είχε καθυστέρηση στον εσωτερικό κύκλο των 34 σημείων και όταν ολοκληρωνόταν βάφοντας τα 231 σημεία του αμέσως επόμενου κύκλου θα είχε προβλέψει την μέρα της γέννησης. Είναι λοιπόν πιθανόν αυτό το σκεύος να χρησίμευε εκτός από ημερολόγιο με βάση τη σύνοδο της Αφροδίτης και ως ημερολόγιο της κύησης των γυναικών. Δηλαδή κάθε μέρα η γυναίκα σημείωνε πάνω σε αυτό την μέρα που περνούσε από την σύλληψη μέχρι την 265 μέρα που θα έπρεπε να είχε γεννήσει.
Ομιλία του δρ. Μηνά Τσικριτσή
Πηγή: Εφημερίδα “Πατρίς”