Πώς θα μπορούσε να φανταστεί κανείς την “επόμενη μέρα” του ειδικού ξεναγού και της ξενάγησης στη διαμορφούμενη, πρωτόγνωρη συγκυρία; Ποιες ιδέες, δράσεις, εργαλεία και μέθοδοι μπορούν να επιστρατευτούν;
Στην ΕΡΤ3 στην εκπομπή Κάθε Μέρα Ελλάδα μίλησε ο κ. Παύλος Χατζηγρηγορίου για το νέο στόχο της ομάδας του πολυβραβευμένου project “HERMeS“, να αναπτύξει ψηφιακές πολιτιστικές ξεναγήσεις κάτι που θα αναδεικνύει τον πολιτισμό ακόμα και εν μέσω της πανδημίας.
Η ιδέα των Ψηφιακών Πολιτιστικών Ξεναγήσεων εκκολάφθηκε, όπως είπε, κατά τη διάρκεια της καραντίνας του κορωνοϊού, όταν τα lockdown δημιουργούσαν ένα προβληματισμό για την επισκεψιμότητα στα νησιά μας. Έπρεπε να βρεθεί μια λύση ώστε να συνεχίσει να υπάρχει επαφή με τους τόπους με εστίαση κυρίως στο πολιτιστικό τουρισμό, όπου υπάρχει συνειδητοποιημένο κοινό που ταξιδεύει με στόχο να επισκεφθεί πολιτιστικούς προορισμούς π.χ. την Ερμούπολη.
Με βάση το υλικό που υπάρχει ήδη διαθέσιμο από την δράση “100 Κτίρια / 100 Ιστορίες“ για την Ερμούπολη σχεδιάστηκε από την ομάδα που αποτελείται εκτός από τον κ. Χατζηγρηγορίου από την κ. Πολυξένη Γεωργάκη (Καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), την κ. Βασιλική Νικολακοπούλου (Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου) και την κ. Λένα Χατζηγρηγορίου (Ειδική στα Multimedia).
Η ξενάγηση της Ερμούπολης όπως είπε ο κ. Χατζηγρηγορίου θα γίνεται εξ αποστάσεως και υπάρχει ήδη συλλογική υλικού από οικογένειες όπου αυτό είναι εφικτό, επειδή η δράση στηρίζεται κυρίως από εθελοντές, σε μια προσπάθεια δημιουργίας υλικού άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η ξενάγηση σχεδιάστηκε σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο η ξεναγός κρατώντας ένα τάμπλετ κινείται ζωντανά μέσα στην Ερμούπολη και ο “εικονικός” επισκέπτης ο οποίος συμμετέχει σε αυτή την πλατφόρμα, από το χώρο του παγκοσμίως, μπορεί να ξεναγηθεί στην Ερμούπολη. Στο δεύτερο επίπεδο η ξεναγός θα σταματήσει σε κάποια σημεία π.χ. σε ένα παγκάκι και θα υπάρχει συζήτηση με τον κόσμο ο οποίος θα συμμετέχει στην “εικονική” ξενάγηση, ώστε να μια διάδραση μεταξύ των συμμετεχόντων και στο τρίτο επίπεδο όλη αυτή η εμπειρία θα εμπλουτιστεί με δράσεις, δρώμενα, πολυμέσα (βίντεο, ήχο, εικόνα, μουσική). Ο “εικονικός” επισκέπτης δηλαδή δε θα βλέπει πια την ξεναγό αλλά θα μπορεί να δει σε βίντεο την ιστορία ενός κτιρίου και γιατί αυτό είναι σημαντικό.
Η “εικονική” ξενάγηση θα έχει ως έναυσμα την Ερμούπολη αλλά σύντομα σε αυτή θα περιληφθούν και άλλα νησιά ή περιοχές της Ελλάδας.
Η πρώτη φάση της έρευνάς έχει γίνει ήδη δεκτή για δημοσίευση στο International Association of Cultural and Digital Tourism – IACuDiT και σύντομα θα είναι διαθέσιμη για download μέσω Springer, ενώ στη δεύτερη φάση θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή στην Ερμούπολη και θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα.
Με τη δημιουργία αυτής της πλατφόρμας θα ενισχυθεί σημαντικά η ψηφιακή εικόνα του τουρισμού, χωρίς φυσικά να θιγεί η ξενάγηση σε πραγματικό χώρο που ήδη πραγματοποιείται, αλλά αντιθέτως θα δώσει την ευκαιρία σε ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως π.χ. άτομα τρίτης ηλικίας, ΑμΕΑ κλπ., να γνωρίσουν τον πολιτισμού μιας περιοχής. Υπάρχουν σκέψεις να διατεθεί αυτή η πλατφόρμα σε οποιοδήποτε ξεναγό ανά την Ελλάδα ώστε να μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει βασιζόμενος στην τεχνοτροπία και την τεχνογνωσία της.
Ας δούμε το βίντεο: