Το έργο διαδραματίζεται σένα οίκο ευγηρίας για παλαίμαχους μουσικούς και τραγουδιστές της όπερας.
Οι πρωταγωνιστές, διάσημοι άλλοτε, βρίσκονται εκεί επειδή είναι αναγκασμένοι και όλοι τους υποφέρουν από την αγωνία του γήρατος ξέροντας καλά, πως σήμερα πια, είναι ελάχιστα γνωστοί έξω από αυτούς τους τοίχους.
Ο Ρέτζιναλντ Πέιτζετ είναι ένα πρόσωπο απόλους σεβαστό και η καλά οργανωμένη ζωή του θα κλονιστεί από την απρόσμενη άφιξη της Ζαν Χόρτον, της γυναίκας με την οποία ήταν παντρεμένος για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πολλά χρόνια πριν.
Η Σεσίλ Ρόμπσον ήταν κι αυτή μεγάλο αστέρι στα νιάτα της, μόνο που τώρα το μνημονικό της παίζει άσχημα παιχνίδια.
Ο Ουίλφρεντ Μπόντ ευτυχώς είναι πάντα σε επιφυλακή για να ελαφρύνει με το χιούμορ του κάθε δύσκολη κατάσταση.
Η εμβόλιμη σκηνή της Σάννυ και του Μάικλ είναι ιδέα του Γιώργου Μιχαλάκη και την απέδωσε ο Πολύκαρπος Πολυκάρπου
Αξίζει να βάλεις υποθήκη ολόκληρη τη ζωή σου για να ζήσεις σαν καλλιτέχνης μία μαγική στιγμή;
31/10 και 1, 2, 3/11/2019
Ώρα έναρξης 21:00
θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη
www.facebook.com/events/2476271212656759
Τιμή εισιτηρίου: 5 και 8€ (μέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς)
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Ουίλφρεντ Μποντ | Γιάννης Ξαγοράρης
Ρέτζινανλτ Πέιτζετ | Μιχάλης Ζουλουφός
Σεσίλ Ρόμπσον | ΜατίναΨάλτη
Ζαν Χόρτον | Ελένη Κωβαίου
Σάννυ | Σοφία Νομικού
Μάικλ | Γιάννης Ρούσσος
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία | Γιώργος Μιχαλάκης
Μετάφραση | Μαρλένα Γεωργιάδου
Σκηνικά – Κουστούμια | Γιώργος Βαφιάς
Φωτισμοί | Μάγδα Κοντιζά
Μουσική επιμέλεια | Κλεομένης Τζανέτος
Κατασκευή σκηνικών | Γιώργος Φρέρης
Κατασκευή κοστουμιών | Ελπίδα Φρέρη
Υποβολείο | Σοφία Μιχάλοβιτς
Χειριστής ήχου – μουσικής | Μάκης Αποστόλου
Κομμώσεις | Αγγελική Αναγνωστοπούλου
Σχεδιασμός προγράμματος – αφίσας | Βαγγέλης Ξαγοράρης
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Ευχαριστούμε τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τον πρόεδρο Μάρκο Βουτσίνο και το προσωπικό του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων τον πατέρα Αντώνιο και το προσωπικό της ενοριακής αίθουσας του Αγίου Ιακώβου, το Ινστιτούτο “Κυβέλη” και όλους όσοι βοήθησαν με κάθε τρόπο για την πραγματοποίηση της παράστασης.
Και είναι τόσοι πολλοί…
που δεν χωράνε στο πρόγραμμα…
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ | RONALD HARWOOD
Ο Ronald Harwood γεννήθηκε στη Νότια Αφρική, το 1934. Το 1951 σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στην Αγγλία. Έπαιξε με τον Σαιξπηρικό θίασο του Sir Donald Wolfit στο King’s και από το 1953 ως το 1958 ήταν ο προσωπικός του αμπιγιέρ. Από την εμπειρία του αυτή γεννήθηκε το θεατρικό έργο Ο Αμπιγιέρ (1980) που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία.’Εχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, αρκετά δοκίμια καθώς και σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
Με τη Μαρλένα Γεωργιάδη γνωριστήκαμε πριν πολλά χρόνια σε μία από τις παραστάσεις του θεατρικού έργου του Ronald Harwood “Ο Αμπιγιέρ”. Το έργο μιλάει για τη ζωή των ηθοποιών στα παρασκήνια.
Όταν ξαναβρεθήκαμε και ήρθε η κουβέντα στον συγγραφέα μου είπε πως έχει μεταφράσει και ένα άλλο έργο του, το Quarteto που περιγράφει τη ζωή τεσσάρων παλαίμαχων τραγουδιστών της όπερας που ξαναβρίσκονται μετά από πολλά χρόνια σε έναν οίκο ευγηρίας. Μου το έδωσε, το διάβασα, μου άρεσε και τώρα η θεατρική ομάδα ατάκα σας το παρουσιάζει.
Η τρυφερότητα του έργου, η γλύκα και η πίκρα του, οι αστείες και δραματικές του στιγμές, και τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα των τεσσάρων ηρώων του, μα πάνω απ’ όλα το ερώτημα αν αξίζει να βάλεις ολόκληρη τη ζωή σου υποθήκη για να ζήσεις -αν ζήσεις- σαν καλλιτέχνης μια μαγική στιγμή, ήταν αυτά που μας έκαναν να το μετουσιώσουμε σε παράσταση.
Πιστεύουμε πώς αυτούς τους τέσσερεις ήρωες θα τους αγαπήσετε και ίσως αναρωτηθείτε αν οι δυο νεαροί καλλιτέχνες που εμφανίζονται με δική μου πρωτοβουλία με συγχωρέσει γι’αυτό και ο Harwood και η Μαρλένα – θα έχουν την ίδια πορεία με τους τέσσερις ή θα χαράξουν μια άλλη. ‘Ιδωμεν.
ΜΑΡΛΕΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ | Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΡΙΑ
Γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στην Αγγλία. Από το 1970 άρχισε να ασχολείται με την μετάφραση. Μετέφρασε μυθιστορήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα πολλών σημαντικών συγγραφέων. Συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., τον Θ.Ο.Κ. και το ελεύθερο θέατρο και (μεταξύ άλλων) με τους σκηνοθέτες: Α. Αντύπας, Μ. Βολανάκης, Α. Βουτσινάς, Ε. Γαβριηλίδης, Ν. Κοντούρη, Ζ. Ντασέν κ.ά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΦΙΑΣ | ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ
Χώρος σκιτσαρισμένος με δέκα λευκές γραμμές μέσα στο μαύρο κουτί του θεάτρου. Κάποιες καρέκλες, το πιάνο, μερικά όργανα, ηχεία, αναλόγια. Πίσω ένας κήπος άσπρος φτιαγμένος από χαρτί. Όλα είναι εφήμερα, ευαίσθητα, εύθραυστα, προσωρινά. Τέσσερα άτομα αδύναμα μπροστά στο βάρος των χρόνων που περνούν. Μαζί και χώρια τέσσερις ζωές, που πέρασαν από μεγάλες σκηνές, κάτω από την λάμψη των προβολέων, τραγουδώντας σπουδαίες μουσικές, παίζοντας μεγάλους λυρικούς ήρωες, ζώντας συγκλονιστικούς έρωτες. Πολλά δάκρυα, μεγάλες συγκινήσεις θρίαμβοι, αμφιβολίες, χειροκροτήματα, αποθέωση, αποτυχίες. Έτσι και στην προσωπική τους ζωή. Η καθημερινότητά τους βρίσκεται σήμερα σε άλλη τροχιά. Συνεχείς συγκρούσεις, ερωτικές αποτυχίες, ζήλια, αγάπη, αμφιβολίες, απολογισμοί, φόβος αγωνίες. Αλλά και παιχνίδι, ελπίδα όνειρο, γλυκιά ανάμνηση. Βάζοντας τα λευκά κουστούμια της παράστασης, το ψέμα γίνεται αλήθεια, η κατάθλιψη χαρά, η ρουτίνα έκπληξη. Όλα είναι αληθινά σαν ένας χάρτινος κήπος, ανήκουν στον ίδιο κόσμο!