• Ημερολόγιο
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021
Syros Agenda
  • Culture@Home
  • Μουσική
    • Live
    • Party
    • Όπερα
    • Συναυλία
  • Σινεμά
  • Θέατρο
  • Εκθέσεις
  • Βιβλίο
  • Φεστιβάλ
  • Εποχιακά
    • Συριανό Καρναβάλι
    • Γεύση
    • Ημερίδα
    • Σεμινάριο – Webinar
    • Ομιλία
  • Παιδί
  • Θρησκεία
  • Άθληση
  • Υγεία
  • Άρθρα
    • Ιστορία
    • Ψηφιακός Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Enfield Neorion
    • Επικαιρότητα
    • Διάφορα
    • Διπλωματική
No Result
View All Result
  • Culture@Home
  • Μουσική
    • Live
    • Party
    • Όπερα
    • Συναυλία
  • Σινεμά
  • Θέατρο
  • Εκθέσεις
  • Βιβλίο
  • Φεστιβάλ
  • Εποχιακά
    • Συριανό Καρναβάλι
    • Γεύση
    • Ημερίδα
    • Σεμινάριο – Webinar
    • Ομιλία
  • Παιδί
  • Θρησκεία
  • Άθληση
  • Υγεία
  • Άρθρα
    • Ιστορία
    • Ψηφιακός Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Enfield Neorion
    • Επικαιρότητα
    • Διάφορα
    • Διπλωματική
No Result
View All Result
Syros Agenda
No Result
View All Result
Home Άρθρα

Το HERMeS βραβεύεται στο Στρασβούργο από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

17/10/2018
in Άρθρα, Πολιτισμός
A A
0

Το HERitage Management eSystem (HERMeS) – Σύστημα Ψηφιακής Διαχείρισης Ιστορικών Κτηρίων της Ερμούπολης – βραβεύεται σήμερα 17.10.2018, στο Στρασβούργο από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Council of the European Union) και τη δράση European Heritage Days (EHD) / Journées européennes du patrimoine (JEP) στο πλαίσιο των “European Heritage Stories” και θα είναι μία από τις δέκα ιστορίες από όλη την Ευρώπη που βραβεύονται και λαμβάνουν μια συμβολική χρηματοδότηση για να συνεχίσουν τη δράση τους στην Ερμούπολη.

Μία ερευνητική εργασία που στηρίζει το Ινστιτούτο Σύρου και εξελίσσει συστηματικά σε συνεργασία με το μέλος του ΔΣ του και ερευνητή της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο κ. Παύλο Χατζηγρηγορίου.

Στο πλαίσιο αυτή της εργασίας 100 μικρές ενημερωτικές πινακίδες θα τοποθετηθούν σε 100 κτίρια της Ερμούπολης με στόχο τη σύνδεση του υλικού και άυλου πολιτισμού μας. Με τη στήριξη του Council of the European Union, των European Heritage Days (EHD) / Journées européennes du patrimoine (JEP), της Europa Nostra και φυσικά με την υλοποίηση της HERMeS NGO σε μία έρευνα που θα γίνει από το Ινστιτούτο Σύρου, στο “Κέντρο Έρευνας Συριανού Πολιτισμού – καθηγητή Ιωσήφ Στεφάνου” στην Άνω Σύρο.

Περισσότερα για την ανακοίνωση της βράβευσης μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://bit.ly/2PzOU3u
Φωτογραφίες και λεπτομέρειες από την εκδήλωση θα έχουμε σε νέα δημοσίευση μας.

 

Το ιστορικό της επιτυχίας του HERMeS

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα μας, το HER.M.E.S. αναπτύχθηκε ως διδακτορική διατριβή στο Ε.Μ.Π. από τον Παύλο Χατζηγρηγορίου με τις κατευθύνσεις του καθηγητή του Ε.Μ.Π., σήμερα προέδρου του Ινστιτούτου Σύρου, Ιωσήφ Στεφάνου.Αρχικά το 2013 το “HERMeS” τιμήθηκε με το “Best Paper Award” στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακού Πολιτισμού στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης την Μασσαλία.

Στη συνέχεια το 2015, κέρδισε επάξια το βραβείο Europa Nostra στην κατηγορία Έρευνα/Ψηφιοποίηση μεταξύ 263 αιτήσεων από 29 χώρες της Ευρώπης και θεωρείται ότι είναι «υπόδειγμα για τη διάδοση της αξίας της ψηφιοποίησης στη συλλογή και διατήρηση πληροφοριών σχετικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ευρώπης». Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που κέρδισε η Ελλάδα το βραβείο Europa Nostra στην κατηγορία Έρευνα/Ψηφιοποίηση.

Η Σύρος και ειδικά η Ερμούπολη εξασφάλισε, πέρα από τη δημοσιότητα, την προώθηση της Ερμούπολης ως Βραβευμένη πόλη από την Europa Nostra. Ενισχύθηκε η υποψηφιότητά της για τον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς υπάρχει τεκμηριωμένος δεσμός μεταξύ των βραβείων Europa Nostra και των ενταγμένων στον κατάλογο της UNESCO πόλεων/μνημείων. Η Ερμούπολη κέρδισε μία σημαντική προβολή σε ένα δίκτυο πόλεων και οργανισμών που ασχολούνται με τον πολιτισμό καθώς το HER.M.E.S. έστρεψε το πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον στο νησί μας. Το σχετικό βραβείο κοσμεί πλέον την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχιακό μέγαρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Αργότερα οι νικητές του Βραβείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά “Europa Nostra Awards 2015”, ανάμεσα τους και ο κ. Παύλος Χατζηγρηγορίου, τιμήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Δημαρχείο του Όσλο στις 11.6.2015.  Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ήταν ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο στο European Quality Conference in Public Administration (EIPA) και το Νοέμβριο ήταν καλεσμένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο “E.U. Cultural Forum” στις Βρυξέλλες, για την παρουσίαση της εργασίας του  στην κατηγορία “Heritage”.

Το HERMeS έκανε ένα ακόμα σημαντικό νέο βήμα και παρουσιάστηκε από τον κ. Παύλο Χατζηγρηγορίου, για πρώτη φορά στο Ντουμπρόβνικ στην Κροατία, στις 22.9.2016. Το όνομα και ο πολιτισμός της Ερμούπολης ακούστηκε σε μια συνάντηση 44 παγκοσμίως βραβευμένων project που επηρέασαν την πολιτιστική κληρονομιά το 2016.

Berlin Summit 2018 – Creative Session at Bertelsmann

Ακολούθησε η Σύνοδος Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά που πραγματοποιήθηκε από τις 18-24.6.2018 στο Βερολίνο της Γερμανίας, με το σύνθημα “Sharing Heritage – Sharing Values”, η οποία θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία από τις δημόσιες εκδηλώσεις “κλειδί” του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς (EYCH) και υποστηρίχθηκε από το πρόγραμμα Creative Europe της ΕΕ.  Διοργανώθηκε από την Europa Nostra, το Stiftung Preußischer Kulturbesitz (SPK) και τη German Cultural Heritage Committee (DNK). Στο πλαίσιο αυτής της συνόδου κορυφής, σε ειδική συνεδρία, το παρόν έδωσε εκ νέου ο κ. Παύλος Χατζηγρηγορίου, Ειδικός Ψηφιακής Κληρονομιάς και Δημιουργός του HERMeS.

Δείτε το project HERMeS στο http://hermoupolis.omeka.net

Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2018

Το 2018 έχει αφιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Πολιτιστική Κληρονομιά. Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 έχει ως στόχο να προβάλει την εκπαιδευτική αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, να αναδείξει τη συμβολή της στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και να προωθήσει τρόπους διατήρησης και διαχείρισής της, σε επίπεδο εθνικό, περιφερειακό και τοπικό, μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, εντάσσονται φέτος, οι πολιτιστικές δραστηριότητες των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς που διοργανώνονται κάθε χρόνο στις Ευρωπαϊκές χώρες και συνοδεύονται από πληθώρα εκδηλώσεων, όπως εκθέσεις, διαλέξεις, πολιτιστικά δρώμενα κλπ. Στόχος του θεσμού είναι να προσφέρει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει και να εκτιμήσει την πολιτιστική του κληρονομιά.

Ετικέτες: Europa NostraEuropean Heritage DaysHERMeS
ShareTweetShareSend

Related Posts

Η “Μεγάλη Χίμαιρα” στους δρόμους της Ερμούπολης
Άρθρα

Η “Μεγάλη Χίμαιρα” στους δρόμους της Ερμούπολης

22/02/2021
Γυρίσματα στην Σύρο του ντοκιμαντέρ για τη Μαντώ Μαυρογένους
Άρθρα

Γυρίσματα στην Σύρο του ντοκιμαντέρ για τη Μαντώ Μαυρογένους

20/02/2021
Next Post

Δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Υπουργική Απόφαση για την έγκριση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου του Συλλόγου Καρκινοπαθών & Φίλων Κυκλάδων

Τελευταία Νέα

Απόκριες

Κορωνοϊός: Περιοριστικά μέτρα και την Τσικνοπέμπτη

απο syrosagenda
26/02/2021
0

Περισσοτερα...
Υγεία

Μήνυμα δημάρχου για την ένταξη της Σύρου στην κόκκινη ζώνη

απο syrosagenda
26/02/2021
0

Περισσοτερα...
Υγεία

H Σύρος μπαίνει στο “κόκκινο” λόγω των αυξημένων κρουσμάτων

απο syrosagenda
26/02/2021
0

Περισσοτερα...
Γεώργιος Βιτάλης: Το Μνημείο του Άταφου Αγωνιστή στην Ερμούπολη
Culture@Home

Webinar: Η Τέχνη στην Εκπαίδευση: πώς “διαβάζουμε” έναν πίνακα και πώς “ακούμε” ένα άγαλμα

απο syrosagenda
26/02/2021
0

Περισσοτερα...

Κατηγορίες

  • Άρθρα
  • Βιβλίο
  • Εκθέσεις
  • Εποχιακά
  • Θέατρο
  • Θρησκεία
  • Μουσική
  • Οικολογία
  • Παιδί
  • Σινεμά
  • Άθληση

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ωράριο Πολιτιστικών Χώρων

Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση

Ν.Λειβαδάρας για κορωνοϊό: Δεν υπάρχει λόγος πανικού

απο syrosagenda
19/02/2021
0

Κατόπιν της σημερινής επίσημης ανακοίνωσης από τον ΕΟΔΥ για τον αριθμό των κρουσμάτων στη Σύρο, θέλω να απευθυνθώ στους συμπολίτες...

Περισσοτερα...
Σχεδιασμός Δημοτικής Αρχής για Έναρξη Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

Αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων της Σύρου

15/02/2021
Κακοκαιρία Ιανός – 3 Βασικές Οδηγίες Προστασίας

Ενέργειες και μέτρα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας “Μήδεια”

13/02/2021

Highlights

Κορωνοϊός: Περιοριστικά μέτρα και την Τσικνοπέμπτη

Μήνυμα δημάρχου για την ένταξη της Σύρου στην κόκκινη ζώνη

H Σύρος μπαίνει στο “κόκκινο” λόγω των αυξημένων κρουσμάτων

Webinar: Η Τέχνη στην Εκπαίδευση: πώς “διαβάζουμε” έναν πίνακα και πώς “ακούμε” ένα άγαλμα

ΙΑΝΟΣ: Διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου «Το χέρι του Θεού»

Σεμινάριο Γνωριμίας με την Κλασική Μουσική για Ενήλικες

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του Syros Agenda, χωρίς τη δημόσια αναφορά του ονόματός του με ενεργό link (Ν.2121/1993, άρθρο 25, παρ.2) όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

Εγγραφή στο Newsletter

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 5 εγγεγραμμένους.

ΘΕΣΕΙΣ ΠΛΟΙΩΝ LIVE

ΘΕΣΕΙΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ LIVE

© 2020 Syros Agenda | Η πολιτιστική επικαιρότητα της Σύρου

No Result
View All Result
  • Culture@Home
  • Μουσική
    • Live
    • Party
    • Όπερα
    • Συναυλία
  • Σινεμά
  • Θέατρο
  • Εκθέσεις
  • Βιβλίο
  • Φεστιβάλ
  • Εποχιακά
    • Συριανό Καρναβάλι
    • Γεύση
    • Ημερίδα
    • Σεμινάριο – Webinar
    • Ομιλία
  • Παιδί
  • Θρησκεία
  • Άθληση
  • Υγεία
  • Άρθρα
    • Ιστορία
    • Ψηφιακός Πολιτισμός
    • Πολιτισμός
    • Enfield Neorion
    • Επικαιρότητα
    • Διάφορα
    • Διπλωματική

© 2020 Syros Agenda | Η πολιτιστική επικαιρότητα της Σύρου