Την Τετάρτη, 02.12.2020 και ώρες 17.00-19.00 Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της νέας δίγλωσσης ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας “Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα“. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Προφορικής Ιστορίας „Memories of the Occupation in Greece“ (MOG) από μια ομάδα Ελλήνων και Γερμανών επιστημόνων με στόχο την αξιοποίησή της στη σχολική εκπαίδευση και είναι διαθέσιμη δωρεάν προς όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Τα διδακτικά σενάρια, που περιέχονται στην πλατφόρμα, είναι φτιαγμένα με τρόπο πολυμεσικό και διαδραστικό και βασίζονται στο υλικό του ομώνυμου αρχείου προφορικών μαρτυριών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται πάνω σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες κάθε μία από τις οποίες έχει ως αντικείμενό της μια διαφορετική πτυχή της ναζιστικής κατοχής. Τα σενάρια έχοντας στο επίκεντρό τους τις προφορικές μαρτυρίες δημιουργούν ένα πλαίσιο μάθησης που βασίζεται στην έρευνα και στην επίλυση προβλήματος.
Η εκπαιδευτική πλατφόρμα είναι δίγλωσση και προσφέρεται για το μάθημα τόσο σε γερμανικά όσο και σε ελληνικά σχολεία.
Στην δίωρη online εκδήλωση θα παρουσιαστούν το Αρχείο και η Εκπαιδευτική Πλατφόρμα του MOG με live επίδειξη. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα Ελληνικά.
Ημερομηνία: 02.12.2020
Ώρα: 17:00-19:00 (ώρα Ελλάδας)
Χώρος: WebEx (Online εκδήλωση)
Πρόγραμμα
- Νικόλαος Αποστολόπουλος: Το έργο MOG
- Χάρης Αθανασιάδης: Φωνές από την Κατοχή. Προτάσεις για μια εναλλακτική σχολική Ιστορία
- Damian Thönges: Το αρχείο MOG
- Αρχοντία Μαντζαρίδου: Η εκπαιδευτική πλατφόρμα MOG
- Ζέτα Παπανδρέου: Το διδακτικό σενάριο “Αντiποινα”
Περαιτέρω πληροφορίες για την εκδήλωση θα ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα μας στο www.occupation-memories.org.
Θέλουμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι η αντίστοιχη παρουσίαση της γερμανικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας του MOG θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 25.11.2020 και ώρα Ελλάδας 17.00, στα Γερμανικά.
Σας παρακαλούμε θερμά να προωθήσετε αυτή την ανακοίνωση και σε συναδέλφους σας.
Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Prof. Dr. Nicolas Apostolopoulos
Freie Universität Berlin
University Library – Center for Digital Systems (CeDiS)
Project „Memories of the Occupation in Greece“ (MOG)
info@occupation-memories.org
www.occupation-memories.org