|
Θέατρο Απόλλων |
Θέατρο Απόλλων
Το ιστορικό θέατρο Απόλλων είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σύρου, καθώς αποτελεί έμβλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης. Δημιουργήθηκε το 1864 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό που εμπνεύστηκε τον σχεδιασμό του από 4 εντυπωσιακά ιταλικά πρότυπα συμπεριλαμβανομένης της σκάλας του Μιλάνου και έκτοτε κοσμεί την καρδιά της πρωτεύουσας Ερμούπολης. Η αυλαία του θεάτρου Απόλλων άνοιξε με έναν ιταλικό θίασο που μεταξύ άλλων παραστάσεων ανέβασε την περίφημη ιταλική όπερα Τραβιάτα.
Πλ. Βαρδάκα, Ερμούπολη Τηλ.: 22810 85192
Ώρες Επισκεπτών: καθημερινά 10:00 -15:00
www.apollontheater.gr
|
Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης |
Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης
Το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης ιδρύθηκε το 2000 από το Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού και στεγάζεται σε 4 βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα, το Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη, το Σκαγιοποιείο Αναιρούση, το Υφαντουργείο Βελισσαρόπουλου και το Χρωματουργείο Κατσιμάντη απέναντι από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Το μουσείο φιλοξενεί μια συλλογή εργαλείων, εξοπλισμού και μηχανημάτων της χρυσής βιομηχανικής εποχής από εργαστήρια λουκουμοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, βυρσοδεψίας, τυπογραφίας, μηχανουργίας, υαλουργίας, καθώς και ένα ψηφιακό αρχείο εικόνας και ήχου με μαρτυρίες εργατών, χάρτες και σχέδια, μια τρισδιάστατη απεικόνιση βιομηχανικών κτιρίων και ευρήματα από το ναυάγιο του ατμόπλοιου Πατρίς. Ανάμεσα στα εκθέματα είναι και το θρυλικό Enfield 8000, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα.
Γ. Παπανδρέου, Ερμούπολη Τηλ.: 22810 84762
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινές 10:00 – 15:30, Σάββατο 10:00 – 15:30 και 18:00 – 20:00, Κυριακή 10:00 – 15:00
www.ketepo.gr
|
το Ενυδρείο |
Το Ενυδρείο
Το ενυδρείο στο Κίνι είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα αξιοθέατα μικρών και μεγάλων, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά το μαγευτικό θαλάσσιο κόσμο του Αιγαίου πελάγους και να μελετήσουν εις βάθος τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Το ενυδρείο έχει πάνω από όλα εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς καλεί μικρούς και μεγάλους να μάθουν τα πάντα για τη θάλασσα, για τις θαλάσσιες δραστηριότητες των συριανών και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε αυτές, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικό επίπεδο και να γνωρίσουν λίγο καλύτερα τον φυσικό πλούτο που τους περιβάλλει. Εκείνοι που θα επιλέξουν να επισκεφθούν το ενυδρείο θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα εκθέματα του Μουσείου Παραδοσιακών Σκαφών, των Αλιευτικών Εργαλείων και των Θαλάσσιων Οργανισμών που φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο.
Κίνι | Τηλ.: 22810 79428
Ώρες Λειτουργίας (Ιούλιος – Αύγουστος 2018):
Τρίτη έως Κυριακή 12:00 – 20:00, Δευτέρα Κλειστά
|
Δημαρχιακό Μέγαρο |
Δημαρχιακό Μέγαρο
Το Δημαρχείο της Ερμούπολης που κοσμεί την πλατεία Μιαούλη είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιβλητικά δημαρχεία της Ελλάδος. Χτίστηκε το 1876 υπό την επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλλερ και το κόστος του υπολογίζεται γύρω στις 1.300.000 δρχ. Ένα ποσό υπέρογκο για την εποχή! Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο κτίριο με τριώροφη όψη από την πλευρά της πλατείας και διώροφη από την πίσω πλευρά το οποίο φέρει εντυπωσιακές λεπτομέρειες, δύο πτέρυγες με πέντε κατακόρυφους άξονες παραθύρων δεξιά και αριστερά, προεξοχές, πύργους και γενικότερα μια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική εμπνευσμένη από 3 διαφορετικούς ρυθμούς.
Πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη Τηλ.: 22813 61010
Ώρες Επισκεπτών: Δευτέρα έως Παρασκευή: 08:00 – 22:00, Σάββατο 14:00 – 22:00, Κυριακή 12:00 – 14:00 και 18:00 – 22:00
www.syrosisland.gr
|
Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη |
Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη
Το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη αποτυπώνει την καλλιτεχνική υπόσταση του νησιού μέσα από τις εξαιρετικές συλλογές του ομώνυμου συνθέτη. Μια φωνή απόλυτα συνυφασμένη με το ρεμπέτικο τραγούδι κατάφερε να ταξιδέψει τον ελληνικό λαό στις ομορφιές της Σύρου με την αγαπημένη πλέον σε όλους Φραγκοσυριανή, δείχνοντας έτσι την αγάπη του για τον δικό του τόπο. Ανταποδίδοντας την αγάπη τους στον αξεπέραστο αυτόν τραγουδοποιό, οι Συριανοί ίδρυσαν το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη σε ένα ανακαινισμένο, αλλά παλιό σπίτι στην καρδιά της Άνω Σύρου για να ταξιδέψουν για ακόμη μια φορά τους επισκέπτες, μέσα από τα μάτια και τη ζωή του πολυαγαπημένου αυτού ρεμπέτη, μέσα από δικές του φωτογραφίες, τα προσωπικά του αντικείμενα, τα χειρόγραφα κείμενα και τους στίχους, αλλά και μέσα από ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ προς τιμήν του που προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του μουσείου. Τόσο η προτομή στην ομώνυμη Πλατεία, όσο και το Μουσείο αποδίδουν φόρο τιμής στον «Πατριάρχη» του Ρεμπέτικου.
Πιάτσα, Άνω Σύρος
Ώρες Λειτουργίας, από Ιούλιο: Τετάρτη έως Κυριακή 10:00 – 14:00 και 18:00 – 22:00
Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων
Η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων βρίσκεται σε ένα κτίριο επί της οδού Δον Ιωάννου Στεφάνου στην Άνω Σύρο και πρόκειται για μια έκθεση αντικειμένων που χρησιμοποιούσαν οι συριανοί στην καθημερινότητά τους. Από τα ψαλίδια του μπαρμπέρη, τον πάγκο του ψαρά, τα εργαλεία του ξυλουργού, τα αγροτικά σύνεργα των γεωργών, το καπνιστήρι των μελισσοκόμων αλλά και διάφορα αντικείμενα οικιακής χρήσης, όπως λάμπες πετρελαίου, λυχνάρια και ραπτομηχανές μια βόλτα στο μουσείο σίγουρα θα ταξιδέψει τους επισκέπτες σε παλαιότερες εποχές του νησιού. Η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων είναι στη διάθεση του κοινού από αρχές Ιουνίου έως τέλη Σεπτεμβρίου.
Πιάτσα, Άνω Σύρος
Ώρες Λειτουργίας, από Ιούλιο: Τετάρτη έως Κυριακή 10:00 – 14:00 και 18:00 – 22:00
|
Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης |
Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1993 από τους Γιάννη και Ελένη Βάτη και στεγάζεται στο Πνευματικό κέντρο της Ερμούπολης. Το μουσείο φιλοξενεί αντίγραφα του Μουσείου Γουλανδρή στην Αθήνα και διοργανώνει διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα ζωγραφικής, παιχνιδιού και δημιουργίας καθώς και ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους, με σκοπό να τους ταξιδέψει στην ιστορία μέσα από τα ευρήματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού της 3ης χιλιετίας π.Χ.
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σύρου-Ερμούπολης
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10:00 – 14:00 και 19:00 – 21:00
|
η έπαυλη Τσιροπινά στη Ντελαγκράτσια |
Έπαυλη Τσιροπινά
Το τέως Δημαρχειακό Μέγαρο Ποσειδωνίας, η έπαυλη Τσιροπινά στη Ντελαγκράτσια, ένα πετρόκτιστο ιστορικό κτίριο, δείγμα μεγαλοαστικής θερινής κατοικίας του 20ου αιώνα που αντανακλά την αίγλη μιας άλλης εποχής. Έργο των αδερφών Τσιροπινά, η έπαυλη κατασκευάστηκε το 1916 και αποτέλεσε κατοικία του Κωνσταντίνου Τσιροπινά, δήμαρχου της Ερμούπολης μεταξύ του 1887 και του 1891 και συνέταιρος του Ε. Σαλούστρου στο πρώτο εργοστάσιο Βυρσοδεψίας της Σύρου που ιδρύθηκε το 1829.
Η έπαυλη Τσιροπινά αποτελεί έργο τέχνης που επιμελήθηκε ένας αρχιτέκτονας από τη Βουργουνδία. Μια εντυπωσιακή έπαυλη στην Ποσειδωνία με χώρους υποδοχής, σαλόνια, τραπεζαρίες, τζάκια, υπνοδωμάτια, αποθήκες, κουζίνα και μοναδικές τοιχογραφίες. Την έπαυλη αγκαλιάζει ένας κατάφυτος κήπος, καθώς και βοηθητικά κτίρια που δημιουργήθηκαν για τη φύλαξη των αμαξών εκείνης της εποχής. Το 1966 η έπαυλη περνά στα χέρια του Μάρκου Δάσκου, δήμαρχου της Άνω Σύρου, ενώ το 2000 αγοράζεται από τη Δημοτική Αρχή Ποσειδωνίας και χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος. Τα επόμενα χρόνια ο χώρος επισκευάζεται και αρχίζει να λειτουργεί ως Δημαρχείο Ποσειδωνίας και χώρος πολιτισμού.
Σήμερα, η έπαυλη Τσιροπινά είναι ένας πολιτιστικός πολυχώρος που στεγάζει διάφορες υπηρεσίες του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ενώ κατά καιρούς φιλοξενεί εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες, συνέδρια και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ποσειδωνία / Τηλ.: 22813 61401
Επισκέψιμη κατά την διάρκεια των εκθέσεων.
|
Στέγη Μικρασιατικής Μνήμης |
Η Στέγη Μικρασιατικής Μνήμης
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σύρου-Ερμούπολης
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη και Κυριακή 11:00 – 13:00.
Για ξεναγήσεις σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε Συλλόγους και άλλους φορείς εκτός των προκαθορισμένων ημερών κατόπιν ραντεβού.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού απευθυνθείτε στον κ. Νίκο Λειβαδάρα στο τηλέφωνο: 6938865065 ή στον κ. Χρήστο Τσαούσογλου στο τηλέφωνο 6974930868.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύρου ιδρύθηκε από τους δύο δημάρχους Αλέξανδρο Μάσχα και Γεώργιο Μαραγκό, για να μείνουν τα ευρήματα στη Σύρο και να μη φύγουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εγκαινιάσθηκε το 1900 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον αρχαιολόγο Χρήστο Τσούντα, ο οποίος το 1898 ανακάλυψε τον οικισμό Καστρί και το νεκροταφείο της Χαλανδριανής, Προϊστορικού και Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού που χρονολογούνται στο Β’ μισό της 3ης χιλιετίας π.Χ. Τα περισσότερα από τα ευρήματα αυτά, έργα μεταλλοτεχνίας, μαρμαροτεχνίας και κεραμικής είναι ταφικά κτερίσματα από ανασκαφές κατά τις οποίες αποκαλύφθηκαν 580 με 600 περίπου τάφοι.
Από το 1926 ξεκινά η πρώτη συλλογή βιβλίων με 2.000 τόμους από τη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου της Σύρου, τη βιβλιοθήκη του Ι. Ρώτα και του Επισκόπου Κυκλάδων Άνθιμου Κομνηνού, καθώς και χιλιάδων τίτλων που δώρισε ο ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου. Μια συλλογή που σήμερα υπολογίζεται στους 55.000 τόμους συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων “Αργοναυτικά” του 1521, “Ονομαστικό” του Πολυδεύκους του 1608, “Ιουστινιάναι” και συλλογές του Συριανού τύπου από τον προηγούμενο αιώνα. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο ενός πανέμορφου νεοκλασικού κτιρίου του 1863 στην πλατεία Μιαούλη, στο οποίο, επίσης, φιλοξενείται και το Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης. Στον χώρο της δημόσιας βιβλιοθήκης οργανώνονται κατά καιρούς διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις τις οποίες αξίζει κανείς να παρακολουθήσει. Οι προτομές των Εμμανουήλ Ροίδη, Γεώργιου Σουρή, Ρίτας Μπούμη-Παππά, Δημήτρη Βικέλα και Τιμολέοντα Αμπελά κοσμούν το μικρό κηπάκι μπροστά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Η Πινακοθήκη Κυκλάδων στεγάζεται από το 1994 σε τέσσερις αποθήκες της νότιας πτέρυγας των Αποθηκών Διαμετακομίσεως στη βόρεια προβλήτα του Λιμανιού της Σύρου, στην Ερμούπολη.
Στους ατμοσφαιρικούς χώρους της φιλοξενούνται περιοδικά εικαστικές εκθέσεις, ενώ παράλληλα λειτουργεί και το μικρό θέατρο της Πινακοθήκης, όπου φιλοξενούνται θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.
Οι Αποθήκες Διαμετακόμισης στους χώρους των οποίων στεγάζεται η Πινακοθήκη Κυκλάδων, συγκαταλέγονται στα πρώτα κτίρια της Ερμούπολης. Χτίστηκαν στα 1834 – 1839 με κρατική δαπάνη σε σχέδια του Ερλάχερ. Εκτείνονται σε δύο πτέρυγες, μήκους 122 μέτρων, οι οποίες φιλοξενούσαν συνολικά 14 διαφορετικές αποθήκες. Τα πλοία πλεύριζαν το κτίριο από τη θάλασσα και ξεφόρτωναν απευθείας στη στεριά. Από το μεσοπόλεμο και μετά οι αποθήκες σταμάτησαν να λειτουργούν.