Στο εσωτερικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμούπολης θα μπορέσετε εκτός από τον μεγάλο αριθμό των βιβλίων να δείτε και εκθεσιακά κομμάτια σε ότι αφορά την γραφή και την τυπογραφία στην Ελλάδα.
Μπορείτε να δείτε μολύβια από διάφορες εποχές όπως για παράδειγμα της Ρωμαϊκής εποχής, του Μεσαίωνα, του 16ου από την βορειοδυτική Αγγλία και αργότερα από Βαυαρία της Γερμανίας, γραφίτες και μολύβια του 17ου αιώνα όπου φτάνουν μέχρι το 1950 όπως και ενδεικτικά υπάρχουν και κατηγορίες διάφορων άλλων μολυβιών.
Μερικά από τα εκθέματα είναι και γραφίδες με φτερό όπου χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα περίπου μέχρι και τον 19ο αιώνα. Αυτές οι γραφίδες χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες όπως για παράδειγμα είναι οι κονδυλοφόροι, γραφίδες με μαχαιρίδιο-ξέστρο και άλλες με αμμοδόχη. Ακόμη μπορούμε να βρούμε διάφορες γραφίδες σε διάφορα μήκη και με διαφορετικό τύπο φτερού.
Ακόμη στα εκθέματα μπορείτε να βρείτε διάφορους τύπους από μεταλλικές πένες σε διάφορα μεγέθη. Χρονολογούνται περίπου από τον 17ο αιώνα και φτάνουν χρονολογικά μέχρι το 1940.
Υπάρχει η δυνατότητα να δείτε επίσης και εργαλεία γραφής και είδη γραφής από την Άπω Ανατολή και από τον Ισλαμικό κόσμο.
Η ιστορία της μελάνης και των μελανοδοχείων εκτυλίσσεται μέσα από τα διάφορα εκθέματα που θα βρείτε στον χώρο. Μέσα από την έκθεση αυτή θα μπορέσετε να μάθετε τους πραγματικούς λόγους όπου χρειάστηκε να αλλαχτεί η χημική σύσταση της μελάνης όπως και τους τύπους μελανοδοχείου που χρησιμοποιήθηκαν με το πέρασμα των χρόνων.
Η περγαμηνή είναι μια επιφάνεια που την χρησιμοποιούσαν για την γραφή και ήταν φτιαγμένη από δέρμα ζώου και επί το πλείστον από δέρμα κατσικιού, μοσχαριού και προβάτου. Καλύτερης ποιότητας περγαμηνής θεωρούνταν αυτή όπου προέρχονταν από νεογέννητα ζώα. Περγαμηνές όλων των ειδών αλλά και χρονολογιών εκθέτονται στον χώρο μας όπως και άλλα εργαλεία και επιφάνειες όπου η αρχή χρονολόγησης τους ξεκινά στο 3000 π.Χ.
Η στενογραφία είναι ένας τρόπος γραφής όπου χρησιμοποιούνται σύμβολα και συντομογραφίες που αντιστοιχούν σε γράμματα ή σε ολόκληρες λέξεις μερικές φορές. Μπορούμε να δούμε μερικούς από αυτούς τους τύπους στενογραφίας όπως και μερικούς στυλογράφους και στυλογράφους διαρκείας του 17ου, 18ου19ου και 20ου αιώνα.
Τέλος στην έκθεση μπορούμε να βρείτε και λιθογραφική πλάκα όπου χρησίμευε στην τεχνική της εκτύπωσης πάνω στο χαρτί αλλά και σε όσον αφορά την αλληλογραφία διάφορα γραμματόσημα και ότι άλλο αφορούσε την αλληλογραφία όπως διάφορες επιστολές.
Αυτά και άλλα πολλά μπορείτε να βρείτε στους εκθεσιακούς χώρους όπου είναι ειδικά διαμορφωμένη, με λεπτομερέστατη περιγραφή των εκθεμάτων.
Παράλληλα η μόνιμη πλέον συλλογή εργαλείων και υλικών γραφής του ιατρού Μιχάλη Καΐρη “Χαρτί και Καλαμάρι” (μετά από την νέα ανανέωση του χρησιδανείου μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του κ. Καΐρη, που υπεγράφη στις 10-5-2010), είναι η μεγαλύτερη συλλογή στο είδος της στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο μέρος της φιλοξενείται στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα. Την έκθεση επισκέπτονται συχνά τόσα σχολεία της Σύρου, όσο και σχολεία άλλων περιοχών της Ελλάδας στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εκδρομών τους.
Σύντομο Ιστορικό: Από το 1926 ξεκινά η πρώτη συλλογή βιβλίων με 2.000 τόμους από τη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου της Σύρου, τη βιβλιοθήκη του Ι. Ρώτα και του Επισκόπου Κυκλάδων Άνθιμου Κομνηνού, καθώς και χιλιάδων τίτλων που δώρισε ο ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου. Μια συλλογή που σήμερα υπολογίζεται στους 55.000 τόμους συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων Αργοναυτικά του 1521, Ονομαστικό του Πολυδεύκους του 1608, Ιουστινιάναι και συλλογές του Συριανού τύπου από τον προηγούμενο αιώνα. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο ενός πανέμορφου νεοκλασικού κτιρίου του 1863 στην πλατεία Μιαούλη, στο οποίο, επίσης, φιλοξενείται και το Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης. Στον χώρο της δημόσιας βιβλιοθήκης οργανώνονται κατά καιρούς διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις τις οποίες αξίζει κανείς να παρακολουθήσει. Οι προτομές των Εμμανουήλ Ροίδη, Γεώργιου Σουρή, Ρίτας Μπούμη-Παππά, Δημήτρη Βικέλα και Τιμολέοντα Αμπελά κοσμούν το μικρό κηπάκι μπροστά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Πληροφορίες:
Δ/νση: πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη
Τηλέφωνο επικοινωνίας 2281088089
Facebook Page
Με πληροφορίες από: biblerm.wordpress.com
Φωτογραφίες: tetartisumfwnia.blogspot.com
Διαβάστε επίσης:
Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης: Αρμονική συνύπαρξη του παλαιού με το σύγχρονο